hejdå pärlan.

Jag har försökt skriva något fint och sentimentalt här men alla ord känns tomma och konstiga. 
Det känns så sorgligt att ta farväl, så vi skiter i det och säger att det blir ett "ses snart igen".
Men det går inte att komma ifrån att du är en av dom som förstår mig bäst i livet och att jag alltid kommer vara tacksam för att ödet tussade ihop oss. 
Jag kommer sakna dig.
 








"nästan alla mina kompisar heter örjan."

Fem tankar en fredag:

-Gud vad jag älskar rixmorronzoo. Jag kan lyssna på samma gamla klipp om och om igen och skratta åt precis samma saker.
-Undrar hur långt jag måste springa inför marathon. Hittills har mina 1,5-2 timmar känts lämpligt men ska man passa på att dra några riktiga långpass ala 3-4 timmar innan maj? Eller blir man bara avskräckt då?
- Steph säger att hon knappt känner igen mig på gamla bilder från tex thailand. Har jag förändrats så mycket till utseendet? Jag står och tittar mig själv i spegeln just i skrivande stund, och ja, kanske. Det är nog all visdom och erfarenhet efter det här året som satt sina spår!
- Jag undrar hur många dagar det är kvar nu tills brobarnen kommer hit? Jenny håller tydligen räkningen.
- Gud vad jag vill att föräldrarna ska komma hem typ nu så att jag kan hämta upp steph och tina och vår roadtrip till LA kan börja. Dreamteam intager OC, wohoo! Det här kommer bli världens bästa helg!

det är lätt att tänka bakåt när förvirringen tar fart.

Vilken jäkla skitmorgon jag hade idag. Reperationen på bilverkstan som skulle ta en halvtimme tog två och en halv timme och till slut satt jag nästan och grät där i väntrummet. Löplusten jag vaknat med var som bortblåst, hade jag vetat att dom skulle vara så sega hade jag ju kunnat sticka ut medans dom fixade bilen, men det gjorde jag ju inte. Så istället satt jag och slösade bort över två timmar av mitt liv. Som jag aldrig får tillbaka.
Jag hatar den tanken.
Stressen slet sönder mina tankar och jag fick sådär svårt att andas igen.
När jag kom hem kändes en löptur lika jobbig som att bestiga mount everest. Sällan har jag känt sånt motstånd. Satt där på sängen och laddade ipoden och försökte ta tag i mig själv.
Som så många gånger förut så frågade jag mig själv om jag vill fortsätta framåt och må bra och vara lycklig och stolt och känna mig som en vinnare. Eller om jag ville ta ett steg tillbaka och säga hejdå till min nya starka kropp som klarar vad som helst.
Då tog hjärnan över latheten och skorna åkte på.
Redan när winnerbäck spelade sina första toner fick jag luften hela vägen ner i lungorna igen. Efter tio minuter var hjärnan rensad och tom från stress.
Efter tjugo minuter gick benen av sig själv. Och efter timme flög jag hela vägen tillbaka hem.


9 månader i staterna.

Idag firar jag nio månader i staterna! Så grattis till mig för det!
När jag tittar tillbaka på dessa nio månader känns det både som att tiden har gått sjukt fort och det känns som att jag kom hit för ca tre månader sen, samtidigt som det nog har varit de 9 månader i mitt liv när jag hunnit med mest.
Jag har varit på bahamas, i NY, florida, två gånger i LA, grand canyon, las vegas, yosemite, jag har solat och stekt i cali och åkt skidor i lake tahoe, jag har lärt mig flytande engelska, uppfostrat en unge, fått massor med nya vänner, gått från att orka springa tio minuter till två hela timmar, jag har fyllt 21 och firat midsommar, halloween, thanksgiving, jul och nyår i ett annat land.
Jag uppskattar det redan nu, men jag tror jag kommer vara ännu mer glad för det när jag kommer hem och inser hur mycket jag växt och utvecklats under det här året.

Just nu ser jag mest fram emot att pappi och farmor kommer hit om sju veckor och tills jag är klar med barnvakteriet och det bär iväg ut i staterna på äventyr med brobarnen!
Vi bokade hotell i miami och LA idag och jag är så pepp!! 




jag i öknen utanför vegas.

soul mates.

Kollade igenom våra bilder från roadtripen i oktober. Vi hade kört i typ sju timmar, mot yosemite, från vegas. Jag satt och kämpade för att hålla mig vaken bakom ratten och lillis satt och kämpade för att inte somna för att hålla mig sällskap.
Och så till slut, på impuls, var jag bara tvungen att stanna och vi sprang ut i öknen som kalvar på grönbete. Vi sprang fram och tillbaka som små barn och klättrade på klippor och vinkade ner till mamma och mormor som såg ut att undra vad det egentligen var för fel på oss.






Ingen kommer någonsin förstå mig som du.

OC baby!

Inte för att vara sån, men fan en sån värmebölja som dragit in över sanfran! Jag har kommit fram till att cali tydligen bara har två årstider. Sommar och höst. Solig höst. Först var det sommar från att jag kom hit i april till november typ, sen var det regnigt ett par gånger i veckan i ett par veckor och nu kom sommaren tillbaka lagom till januari.
Bara en sån grej att jag och steph gled runt i nercabbat dagen innan julafton säger väl allt.
Idag höll jag nästan på att brinna upp i bilen på väg till ungens balett.
Inte för att jag klagar alltså! Jag fick ju snö i helgen så jag välkomnar sommaren med öppna armar.

Dessutom blev det klart idag att vi drar till LA och OC i helgen! Vår sista helg med pärlan ska bli den bästa helgen nånsin! Tagga tagga tagga!



vi tre och sanfran.

Två underbara vänner, en fantastisk stad som badar i solsken, och en kamera.
Och en perfekt dag.



















Det känns som att den sista pusselbiten las på plats när det blev vi tre.
Jag är så glad och tacksam för att jag har er, här i sanfran, och i resten av livet.


den perfekta skidhelgen.

Efter mycket om och men och problem hit och dit blev det i alla fall fredag och vi rullade upp mot lake tahoe. Och jag kan säga att lika mycket problem vi haft fram och tillbaka med den här helgen och betalningar och bil och jobbtider och allt vad det kan vara, lika underbart hade vi det. Folk hade försökt skrämma upp oss med att säga att det skulle ta 8 timmar att åka dit, att man var tvungen att ha fyrhjulsdrift på bilen och snökedjor som kostade skjortan att montera, att det skulle vara jättemycket trafik och till och med dem vi hyrde lägenheten av varnade att det skulle vara sjukt trångt för fem personer.
Men så bra det blev! Både resan dit och hem gick sjukt smidigt, tre och en halv timme utan paus och utan snökaos eller minsta lilla kö.
Den lilla byn vi bodde i var jättefin med stora trähus med lägenheter och en isrink i mitten där man kunde åka skridskor. Runt isrinken var det soffor och bord där afterskin höll hus.
Vi bodde jättefint i en egen lägenhet med kök, sovrum, vardagsrum och öppen spis. Just framför den öppna spisen parkerade jag mig på två stora tjocka soffkuddar och sov som en prinsessa.
Och skidåkningen då! Grymma backar, inte alls mycket folk, strålande sol och roligt sällskap. Bästa var när kajsa och jag tog en skogstur ända från toppen och ner till byn igen, vi åkte helt ensamma och bara njöt av solen, den fantastiska utsikten, vinden i håret och kylan som bet i kinderna.
Vi kunde inte låta bli att ibland tjoa till och tjuta av glädje över allt och hur fantatsiskt det var.
Och så lite afterski på det, på toppen av berget, ett stort jäkla kalkonlår som fick mig att känna mig som flintstone typ, och en iskall öl.
Det är sällan livet är helt perfekt, men den här helgen var det.




kajsa, carro och carina.




utsikt.



backen.



carro och carina.



kajsa och jag.

TACK för den här helgen tjejer!


off to tahoe

Har just kommit hem från en två timmar lång löptur. Skulle springa till bilfirman för att hyra bilen vi ska ha till vår skidtur i helgen. Damen som gav mig nycklarna såg lite misstänksam ut när jag dök upp dyngsur av svett för att hoppa in i deras fina bil.
Nu ska jag ut i solen och möta upp steph för en promenad. Herregud stackars mina ben känner jag.
Sen ikväll drar vi till lake tahoe!



i love my uggs

Jag har gått och suktat efter ett par uggs ända sen förra vintern, men eftersom de är svindyra i sverige fick min snåla sida övertaget. Men inte i staterna inte! Här kostar de ungefär halva priset mot i svea, och eftersom jag har turen att ha så små fötter kunde jag köpa dem på barnavdelningen och därmed spara ett par hundralappar till! Catching!
Så jag gick runt som en äkta cali-bo med uggsen hela dagen trots att det var supervarmt idag också. 
Dom är så snygga och sköna och gosiga och dom kommer bli perfekta i tahoe i helgen!  






why do all good things come to an end?

I bilen idag valde ipoden av en slump att spela all good things med nelly furtado och minnena bara sköljde över mig. För en stund var jag tillbaka där jag en gångs var, och jag kände sån saknad att det gjorde fysiskt ont i bröstet.
Det började bli vår 2007 och jag hade bott i danmark i ungefär åtta månader. Jag hade lärt mig danska på riktigt, jag tänkte på danska, jag drömde på danska, jag pratade för mig själv på danska. Jag bodde hos den finaste och mest perfekta familjen där kärlek flödade och som jag hade börjat älska lika mycket som min egen hemma i sverige. Och jag hade fått världens bästa vän som gjorde mitt liv så underbart roligt och händelserikt. Trine hade nyss fått körkort och vi spelade den låten på högsta volym när vi cruisade runt i frederikssund. Det var den låten som spelades på repeat på min mp3 när vi låg däckade på madrasserna i skolans uppehållsrum en fredag efter en hård tequilatorsdag på freja. Det var den låten jag hade i min hjärna när jag satt högst uppe i skidliften i österrike och pratade om livet med partyprissen.
I mitt hjärta kände jag att jag blivit dansk på riktigt och jag kunde aldrig tänka mig att bo någon annanstans igen. Jag kunde aldrig tänka mig att lämna danmark och gå tillbaka till den ledsna person jag en gång varit, nu när jag hittat så mycket nya sidor hos mig själv och förstått att jag kunde göra så mycket mer än jag tidigare trott.
Jag tror att det var meningen att jag skulle komma dit och hitta mig själv och lära mig att stå på mina egna ben. Jag kände redan då att det var för bra för att vara sant. Att ingenting är perfekt, och att det inte skulle vara förevigt. Det skulle vara just en begränsad period, som en lektion i livet. En chans som jag fick, och tog.
Jag blev välsignad med precis allt jag behövde det året och jag åkte hem som en helt annan person.

Men i mitt huvud ser jag allt framför mig. Den gula bussen jag tog hem till rugtoften, mitt vita snedtak jag vaknade upp under, de där bruna sammetssofforna i vardagsrummet man kunde rita mönster på med fingrarna, de halvtrasiga stolarna vi satt på i fysiksalen och snackade och garvade ihjäl oss åt ingenting.
Och den känslan jag gick runt med. Den där känslan av att äntligen ha hittat hem och att hittat en vanlig vardag och ett liv jag klarade av att leva.
Jag har aldrig varit så lycklig som då.

Jag är inte klar med danmark, det känner jag. Jag kommer ta mig själv tillbaka dit, förr eller senare.
Men det blir aldrig, aldrig som mitt år på frederikssund gymnasium. Året som räddade mitt liv.




jag och trine, en utekväll i kbh.


20 grader i januari?

Inte för att strö salt i såren på er stackare där hemma i kylan, speciellt inte dig pappa som inte ens fick ut bilen igår pga att garagedörren fryst igen, men det är värmebölja i sanfran just nu.
Jag vet att det låter konstigt, men det känns fan som att vara utomlands! Jag VET att jag är utomlands men eftersom jag bott i cali ett bra tag nu känns det ju som hemma. Och att gå runt hemma och jobba, shoppa och träna med tjugo graders värme utomhus är ingenting jag förknippar med min vanliga vardag i januari.
Vi går runt med såna underbara vårkänslor nu hela bunten. Idag när jag sprang hade jag av misstag en tunn vindjacka över min t-shirt och höll bokstavligt talat på att rinna bort helt. Jag och tina satt i parken idag och solade några timmar i stekande solsken, tycker bestämt att jag har fått en liten bränna faktiskt. 
Igår åkte vi som äkta lyxfruar och shoppade medans barnen var i skolan, på vägen hem hade vi båda nervevade fönster på grund av hettan, det var solsken och mångfiliga motorvägar och palmer och klarblå himmel och red hot chili peppers Dani California på högsta volym. Det var så fint. En stund man minns genom hela livet.   

söndagsdeppig.

I fredags störtade jag hem för att hinna byta om snabbt innan jag hämtade upp tina och drog hem till steph. Det vankades nämligen tjejmiddag, den första sen jag kom hit typ!
Vi åt god lax och bestämde oss sen för att åka och handla lite gott för kvällen. Sockerdjävulen i mig tog då övertaget och det slutade med att vi kom hem med två påsar chips och en skitstor chokladtårtbit. Fyfan vad jag kan äta när jag väl är inställd på det! Kan inte fatta hur allt får plats egentligen. Men sen såg jag ut som om jag var gravid med trillingar också. 
Sen kollade vi på easy A men somnade innan halva filmen ens var över.
När vi vaknade på lördagsmorgonen åkte vi och shoppade, och även jag hittade massa fina grejer, hallelujah! När jag släppt av tina för jobb drog jag till dee, och vi åkte vidare till stanford shoppingcenter där jag köpte stanfordkläder. Sen köpte vi med oss mat hem till henne och satt och glodde på några avsnitt av bachelor. Det var så mysigt, vi bestämde oss för att det ska bli vår stående grej, att varje vecka köpa hämtmat och kolla på bachelor.

Idag har jag känt mig så nere. Energin och endorfinerna jag fick av mina 15 km löpning i fredags är för länge sen borta och sockret och skitmaten tynger mig ytterligare.
Jag vet inte vad det är riktigt som får mig att känna så här. Ångest för att det är söndag och för att lillan har ledigt från skolan imorgon? Är det den dåliga maten som gör mig så nere? Eller bristen av motion? Är jag rädd för att tina ska åka hem till svea och lämna mig här?
Längtar jag bara efter lillis?
Nej, det går inte att sitta här och fundera längre. Beach 2011 står för dörren och nu drar jag till gymmet. 

om att.. svettas typ?

Jag har lite svårt för det där med att leva i två världar. Samtidigt som jag är här och ska leva livet så händer det en massa spännande saker som bådar gott för min framtid hemma i sverige. Jag kan inte riktigt med det. Jag vill bara hem nu och göra alla roliga saker och leva det liv som väntar mig. Det livet är satt på vänt liksom. Men det pockar på nu, det finns i mina tankar mest hela tiden.
Jag kommer vara så satans pepp på allt när våren och sverige närmar sig.

Annars var jag på gymmet och spinnade en timme och sprang en kvart. Måste ju vara rädd om mina fötter. Kan inte springa för mycket. Gud vad jag svettades när jag spinnade. Det rann i strida strömmar nerför ansiktet och armarna.. och droppade ner på heltäckningsmattan. Fräscht. Men hur dumma får dom vara som lägger in heltäckningsmatta under maskinerna? Det är ett gym om dom råkat glömma det! Det är liksom meningen att man ska svettas!
Jag minns när jag var liten och inte blev mer än lite fuktig i pannan hur mycket man än sprang omkring. Eller liten och liten, så var det fram tills bara ett år sen. Jag kunde liksom inte tro mina ögon när jag såg pappa sitta och cykla på rullen i tvättstugan och det var bokstavligt talat IMMA på insidan av fönstrena. Luften där inne var mättad av fukt, det var stora pölar av svett på golvet. Jag kunde inte fatta att det ens var fysiskt möjligt att svettas så mycket, det var som att öppna en kran.
Men nu börjar jag förstå det. Jag vet inte om det har med åldern eller med ökad förbränning att göra, men det har förändrats. Jag svettas så himla mycket mer, fortfarande kan jag bli lite faschinerad av det. Att det går att svettas så mycket. Så man får väl säga grattis, pappa! Dom generna har du lyckats föra över till mig.
Kommer ihåg en gång för inte så länge sen när jag lånade en löpartröja av pappa. Och när jag sen slängde den i tvätten och han skulle stoppa in den i tvättmaskinen utbrast han, ganska glatt faktiskt, "Åh! Din svett luktar likadant som min!" Hahah. Så gulligt mitt i det äckliga. Lilla pappi.


födelsemärke, check.

Det löste sig till slut, men fan vilken historia det var. Att vara så här långt hemifrån i ett annat land, kanske framför allt i usa, innebär ett kaos varje gång det dyker upp något problem. Det kan ha att göra med läkarbesök, visumproblem, collegeansökningar. Inget funkar som hemma och med risk att låta lite väl hemmakär nu så kan jag säga att det är fan så mycket krångligare här borta. Inne i visumproblem blev jag helt knäckt och i jakt på en läkare som ville ta emot mig och kolla upp mitt misstänka födelsemärke blev jag nästan lite smygsosse.
Sånt jävla jidder, den första kunde inte ta emot annat än medlemmar av just den läkaren, den andra kunde inte ta emot min försäkring och den tredje kunde inte ta emot folk med reseförsäkring. Jag blev helt grinfärdig i längtan efter en vanlig vårdcentral som inte skiljer på folk och folk.
Åh! Mona! Kom tillbaka! Allt är förlåtet!!
Eller nej, så långt skulle jag väl kanske inte vilja gå, men jobbigt var det. Jag minns när jag blev akutsjuk i lunginflammation i danmark och pernille tog med mig till läkaren. Hade varken pass, ID eller försäkringspapper med mig men dom tog emot mig direkt och undersökte mig och skrev ut alla möjliga piller och astmapulver. När jag sen skulle på läkarcheck och inte hade något danskt personnummer kunde dom boka en tid i pernilles personnummer. Det kallar jag smidighet! Bara lös det jävla problemet och gör det nu!
Men skam den som ger sig, efter mycket mejlande och ringande fram och tillbaka till försäkringsbolaget och organisationen och min kontaktperson så fick jag i alla fall en tid och den tiden var idag.
Väl hos läkaren var det minsann inga problem. Hon tog sig en titt på mitt märke och sa direkt att den här ska bort, den ser inte normal ut. Så hon gröpte ur den med värsta vassa verktyget och sydde sen några stygn. Om två veckor ska stygnen ut och jag behövde inte betala en penny. Hallelujah! Äntligen lite välförtjänt flyt!



den vinner som är trägen.

Det händer mycket just nu. Mina två bästa buddys här borta väntar spänt på svar om sin fortsatta framtid här i usa. Tina väntar på en ny familj och steph väntar på besked för om hon kan förlänga och därmed stanna ett år till. Och jag då? Jag fick precis ett besked som gladde mig mycket. Livet kommer nog bli precis som jag vill när jag kommer hem till svea igen. Och det tycker jag faktiskt att jag är värd.
Nu går jag ut i solen!

lets dance

Jag tycker väldigt mycket om min mamma men det är inte så ofta vi är på samma nivå. Vi är sjukt olika samtidigt som vi nästan är för lika. Det är som en utmaning ibland att umgås, att förstå varandra. Men det finns ett tillfälle när vi är totalt synkade. När vi nästan är som en och samma person. När jag inte kan tänka mig någon annan människa att vara med. Och det är under lets dance.
Jag försökte mig på att se reprisen av det första programmet av lets dance i lördags på tv4 plus, men av upphovsrättsskäl kan man bara se i sverige. Dåligt, tv4! Dåligt! Näst intill mobbing mot oss utlandssvenskar som bara vill uppleva lite hemmakänsla med b-kändisar på fredagskvällen. Men klippen på danserna och bedömningarna kunde man se, så där satt jag och kollade igenom alla danser.
Men det var inte samma sak. Det var så tomt utan mamma.
Jag minns hur vi brukade sitta där på fredagarna som klistrade framför teven, hur vi brukade komma med små förtjusta tillrop eller spontana applåder när dom dansade oväntat bra. När någon gick in i köket för att hämta något fick den andra sitta och bevaka, så man kunde skrika "NU börjar dom dansa!!", så man inte skulle missa något. Och när dom fick bra omdömen av någon i juryn så kunde vi helt samstämmigt brista ut i ett "BRA!" eller nåt i den stilen.
Vi är så himla töntiga. Vi sitter spänt och väntar på juryns poängskyltar som om det vore avgörande för mänskligheten om världens starkaste man får en femma eller en sexa för sin jive. Vi är såna som folk suckar och skakar på huvudet åt när vi sitter där med tårar i ögonen för att kock-tina dansar en så himla vacker vals.
Men jag gillar att vara så töntig ibland! Inte ensam dock. Här satt jag och brast ut i "ooh" när björn ranelid fick så bra kritik för sin dans eller "AH" när hannah graaf snubblade. Och det liksom ekade av ensamhet.
Men mamma! Det är du och jag under lets dance nästa år!


en vanlig lördag

Idag sprang jag två jävla timmar och fick världens största blåsa. Stor som en pingisboll. Grattis.
Sen skulle jag bada men precis när vattnet var upptappat så ringde jenny på skype och det slutade med att vi pratade i över två timmar.
Sen la jag mig i badet och ringde lillis som i skrivande stund fortfarande sitter vaken. Han ville ha något att rita av så självklart beställde jag ett porträtt av mig. Skitsnyggt blir det! Värsta konstnären som sitter och ritar av sin syster till klockan fyra på morgonen. Han är så duktig min bror. Så duktig att jag ibland inte kan fatta att vi är släkt.
Har typ ingen lust att skriva nåt konstigt nog. Fick mitt hembeställda superhårkit på posten precis när jag hoppat upp ur badet så det blir nog att tvätta håret igen nu snart. Måste ju testa det liksom.
Har ingenting alls att göra och vanligtvis hade det gett mig lite panik. Men jag vet att jag behöver vila efter min löptur. Jag tror aldrig jag varit så totalt slut på energi som efter den. När jag kom tillbaka kände jag mig som att jag antingen skulle svimma eller spy. Lyckligtvis gjorde jag inte det.
Känns konstigt men underbart att spendera en lördagskväll med lillis, som så många tusen gånger förut. Aldrig med atlanten emellan oss dock. Men vad gör det.
Känner mig sjukt pepp på vår resa i maj och ännu mer pepp på att åka hem! Älskade sverige! Nu är det inte långt kvar!

min hjärna försöker lura mig.

Har just avslutat min middag. Jag låg här i sängen och magen bara skrek till mig och hjärnan också för den delen. "Gå ut i köket och koka största portionen pasta ever! Pasta och vitlök och grädde och äkta örtsalt som lillis skickade i julklapp!!" Jag vet inte hur jag fick krafter att stå emot men det fick jag i alla fall. Så jag gick ut och fixade en stor bit skinka och en paprikahalva med ost. Den här dieten utan kolhydrater är så jävla jobbig i början. De tre första dagarna, innan man vant sig. Jag vill bara trycka i mig kex, pasta och potatis till döddagar. Och frukt. Gud vad livet kan vara jobbigt utan frukt. Speciellt för mig som älskar bananer mer än värsta apan.
Men i alla fall nu sitter jag här och är mätt. Men inte belåten. Jag vet att jag är mätt, men ändå vill jag ha mer. Det känns som om jag har ett stort tomrum i min kropp som jag inte kan fylla. Och att ingenting blir roligt i livet om jag inte får äta en banan till mitt kvällste.
Det är min hjärna som spökar. Det där belöningssystemet i hjärnan som skickar en tillfredsställande känsla när man äter socker och snabba kolhydrater. Som tydligen, enligt en jätteintressant bok jag läste hos farmor, har funnits hos oss ända sen stenåldern och hjälpte oss att liksom välja sån energirik föda när det var brist på mat och vi behövde bunkra upp med hull inför en bister vinter. Men nu är det inte brist på mat, det kommer ingen bister vinter här i cali och jag behöver inget extralager hull. Min hjärna försöker lura mig att äta socker men jag går inte på den gubben! Jag tänker stå emot om det så är det sista jag gör. Det är som ett eldprov för mig. Kan mitt förnuft inte ens vinna över någon gammal nedärvt totalt ologisk instinkt så är ju hoppet över. Och står man väl ut så väntar paradiset på andra sidan. Inget sötsug, man är glad och pigg och går ner i vikt och har ingen svullen mage.
I höstas körde jag en månad och jag har nog aldrig mått så bra som då.
Fjärde dagen imorgon. Så jag läser och hämtar kraft från 
katrin zytomierskas blogg, följer hennes väg från 89 till 58 kg. Utan kolhydrater!


mina älskade brobarn och jag i staterna!

I måndags stod det klart. Jag loggade in på skype och där satt jenny och becka med kalendern och bankdosan i högsta hugg och var redo att förverkliga våra planer. Så nu har de tillsammans med ellie bokat sina biljetter hit i maj och jag kan inte riktigt fatta vilken tur jag har.
Tillsammans tar vi oss igenom sanfran, LA, grand canyon, las vegas, miami, washington DC, pennsylvania, niagarafallen och NY. Tre perfekta veckor innan jag kommer tillbaka till lilla landet lagom igen.
Jag gick runt med ett stort leende på läpparna hela dagen sen.
Jag var så rädd att allt skulle rinna ut i sanden och inte bli av. Men det är som jenny sa, jag borde inte ha tvivlat på dem. När allt kommer omkring var det bara dom som pallrade sig ner till danmark när jag bodde där. 
Ibland kan jag bli lite ledsen när jag känner att jag förlorat mina brobarn. Olika gymnasier och min tid utomlands har gjort att vi inte alls ses lika ofta. Men alltid när vi ses, sisådär en gång om året, så är det precis som att ingen tid gått sen vi satt där i broskolan på syslöjden i de där gamla fåtöljerna och stickade och virkade och babblade och skrattade. 
Jag är så innerligt tacksam för det.




vi, sommaren 06


här sitter jag och baddar såren med salt.

Hade en sån jävla skitdag igår så jag orkade inte ens skriva om det. Sånt måste bearbetas. Men när jag smält det ska jag berätta.
Okej, SÅ hemskt var det inte kommer ni säkert tänka. Men det tyckte jag.

Idag har jag i alla fall haft en mycket bättre dag och hängt med dee ett par timmar hemma hos henne och pratat igenom allt som hänt. Det är så skönt med en äkta vän som lyssnar, bryr sig och som det aldrig känns stelt med trots att vi inte har samma modersmål och kommer från helt olika miljöer och kulturer. 
Något annat som är bra är att mitt vidriga sår på knät äntligen har fått sig en tunn skorpa. Grattis till det efter över 4 dagar!
Och solen lyser som aldrig förr!


 

ångest.

Jag trodde jag hade överlevt det här jullovet men jag ropade tydligen hej för tidigt. Skolan börjar inte förrän på tisdag och för mig är den nyheten som en stor hink iskallt vatten över hela kroppen.
Jag gillar usa, mina vänner, alla möjligheter och allt som finns att göra, men fan vad jag är färdig med att passa barn.


bildbevis

Igår på väg hem från stan åkte jag förbi det galna huset så att steph också fick se.
Bilden ger inte det galenskapen rättvisa på långa vägar.
Men jag försökte i alla fall!

Annars gör mitt knä ännu ondare och imorse när jag vaknade hade det varat som tusan. Så jag åkte till apoteket och frågade lite försiktigt om bakteriedödande sprit, hon insisterade på att ta en titt på såret och ryggade förskräckt tillbaka när jag rullade upp byxbenet. Enligt henne skulle jag åka till en läkare pronto, men jag åkte istället hem och tog ännu ett bad, skrubbade bort all smuts, gegga och klädludd ur såret och baddade det med sprit. Det sved så mycket att det nästan svartnade för ögonen, men nu ska det vara rent i alla fall. Så hoppas vi på att det är bättre imorgon. Jag vill ju inte behöva inleda 2011 med ett långt träningsuppehåll!





Året var 2010.

När jag tänker tillbaka på året 2010 kommer det förmodligen alltid vara "året i usa". Jag har gått igenom både bra och dåliga saker det här året som varken varit det bästa eller sämsta i mitt liv. Men ett av de mer lärorika. Jag kommer gå in i det nya året klokare och säkrare än vad jag gjorde förra året, och det är väl egentligen allt man kan begära av livet.
Det har i alla fall hänt väldigt mycket det här året och här är lite minnen och bilder.

JANUARI:
Jag hade nyss slutat på ncc och firat nyår med ter i åre. Jag bodde i stan största delen av månaden och lillis och jag åkte skidor på gärdet mest hela tiden.



jag och ter i åre.

FEBRUARI:
Det var fortfarande sjukt mycket snö och jag levde på mina skidor. Fick till och med med jennykusinen ut och hade en av de roligaste skidturerna i hela mitt liv. Jag åkte till dk en helg och hängde med favvo och matade fåglar. Och så var det vinter-OS och det älskade jag.



jag och lillis gick en fyratimmars promenad i djupsnön och det var roligt och härligt precis som det alltid är på våra små spontana äventyr.

MARS:
Jag blev matchad med min familj i sanfran, pratade med dem på telefon och tackade ja.
Jag jobbade fortfarande inte och när ensamheten trängde sig på åkte jag ganska ofta hem till farmor. Hela mars var i princip en enda lång förberedelse för usa. Jag köpte dator, resväska, presenter till familjen, fixade läkarintyg, internationellt körkort, visum och hela baletten.



min älskade lilla pärla.

APRIL:
Lillis och jag åkte ner till skåne över påsk med farmor. Jag ville ju säga hejdå på riktigt till storahult eftersom jag inte fick vara där på sommaren sen. Vi gick promenader, andades salt luft, träffade släkten och läste en massa böcker.
Sen packade jag ihop hela mitt liv i en resväska och drog över atlanten.



vi dekorerade påskägg på gammalt vis.



och så grillade lillis och jag korv inomhus och åt upp hela paketet och farmor var helt förfärad över hur mycket vi kunde proppa i oss. det har konstigt nog förföljt mig genom hela livet. att folk undrar hur jag som är så liten kan äta så mycket. 



new york.

MAJ: 
Jag hade varit i NY och landat i sanfran. Hade fortfarande inte så många vänner och spenderade mycket av min lediga tid på egen hand. Jag började gymma och känna mig hemma på andra sidan jorden.



jag och australiensiskorna på cruise!



min första baseballmatch.

JUNI:
Världens längsta sommarlov började och jag hängde mycket med tyska stefanie och hennes unge. 
Jag följde prinsessans bröllop på internet och firade midsommar med en massa andra svenskar i clear lake.



midsommar i clear lake.

JULI: 
Jag åkte och campade med dee och firade 4th of july. Vi drog sen till florida och bahamas och jag var avskärmad från omvärlden i tio dagar. Resten av månaden jobbade jag sjukt mycket och var allmänt trött på det.



bahamas.



camping med dee.

AUGUSTI:
Jobbade fortfarande typ hela tiden. Den här sommaren var fan inte rolig alltså. Men jag tror det var i den här vevan jag lärde känna steph och det var ju positivt i alla fall!



jag och simone drog till stranden.

SEPTEMBER:
Jag hängde ganska mycket med mina nyfunna svenskar och jag, simone och steph drog till LA.
Jag låg mycket ute och solade och sen började även förberedelserna inför att familjen skulle komma hit. Vi hade val i sverige som jag satt som klistrad framför, och lillan fyllde 7 år.



jag och simone på laguna beach.



lunch på diner med svenskorna!

OKTOBER:
Oktober var månaden med familjen. Jag fick äntligen påminnas om hur det känns att vara hel igen när harald kom hit. Vår färd gick till SF, LA, grand canyon, vegas och yosemite.
Jag älskade att ha dom här och vi upplevde några av de sjukaste grejerna någonsin. (som toa-äventyret i öknen - en senare historia.)
Sen var det även halloween.



universal studios, los angeles.



framför ett ihåligt träd, yosemite.



halloweenfirande.

NOVEMBER:
Jag fyllde 21, vi firade thanksgiving, men det största av allt var nog att jag lärde känna tina!



min första egna gräddtårta.



thanksgivingmiddagen.

DECEMBER:
Jag var på julmarknad i stan med kajsa, ute på en galen kväll med tina och steph, köpte julklappar och firade jul, köpte nyårsklackar och firade nyår. Jag sprang även väldigt långa och bra distanspass. Och så tog 2010 slut.  



vi tre <3



julafton.



peppisar.

Som sagt - 2011, nu kör vi!

Nyår 2010

Så är det 2011. Det är fortfarande svårt att förstå att tiden kan gå så fort. Det känns som ett par tre år sen vi firade milleniumskiftet där på slusskajen och nu har det gått 11 jävla år sen dess. Jag känner att jag hunnit med mycket under mitt 21-åriga liv, det är bara det att jag har så mycket kvar!
Jag hade planerat att fira nyår med dee men så blev det inte till slut så jag frågade steph om jag fick hänga på henne till en fest hennes kompis hade. Så det blev två blondiner på san franciscos gator till slut ändå!
Vi checkade in på ett hostel och fick dela rum med två kinesiska tjejer som verkade sova precis hela tiden. Vi hängde lite downtown innan vi gjorde i ordning oss och tog bilen ut till festen. Vid 11-tiden tog vi bussen in till stan igen och dansade loss fram till tolvslaget och sen till stängning. En halvt avslagen efterfest senare fick vi mirakulöst tag på en taxi som tog oss hem till hostelet. Vi kände oss allmänt hatade av de kinesiska roomisarna när vi lagom smidigt klättrade upp i våningssängarna och låg där och viskade och smaskade på chips (jag) och mandlar (steph).
Bilderna säger nog mer än jag!





jag redo och fixad med kinesiskornas resväskor.



alkohol i amerikansk pappåse!



steph och värden terri.




man kunde gå barbent! på nyårsafton!!!




Redan på väg till festen snubblade jag två gånger och jag befarade vad som komma skulle. Och mycket riktigt, premiärturen med mina glittriga klackar resulterade i en flygtur som resulterade i en rejäl kraschlandning.
Det blödde rätt rejält och fortfarande idag är det ett stort öppet sår på halva knäskålen som vägrar sluta blöda. Börjar faktiskt undra om det någonsin ska läka!?



du och jag snäckan!


Hoppas ni alla hade en underbar nyårsafton där hemma i svea och känner er taggade för 2011.
Nu börjar det - det bästa året nånsin!