hejsvejs foodmarket orminge

Jag är så slut. Fötterna värker, vaderna värker, axlar, hälsenor och nacke värker. Efter att ha lyft allt från mjölkkartonger till diskmedel, suttit i kassan och, jo faktiskt, nu när jag känner efter, käken värker också efter alla otaliga "156,50, tack, vill du ha kvittot, okej, hejdå!" På ett sätt misströstar jag, är det så här det ska vara, jag ska jobba i 45 år och jag är helt slut efter ett extrajobb på två veckor? Hur ska detta GÅ? Men samtidigt, åh vad det värt det, allt kul man ändå har haft där borta. Konstiga kommentarer, trevliga människor, tungt arbete, jag har fått jobba med coolingen sara och så länge som vi fick jobba ihop kändes ingenting outhärdligt. Så tack för det sara, för alla knäppa roliga saker vi kunde diskutera och som aldrig någonsin gjorde ämnena uttömda. Aldrig har det väl varit så roligt att räkna en kassa som med dig!


när hjulen blir till fötter

Det finns knappt något bättre än att sjunka ner i sätet, sådär trött så att man nästan är i en annan värld, på med värme, musik och bara köra. Jag har kört så mycket nu att jag inte behöver tänka över det längre. Blinka, kolla speglar, växla, allt går automatiskt, precis som att bilen var en del av min egen kropp. Att köra har blivit lika naturligt som att gå, efter alla dessa turer i rusningstrafik i stan finns det inte riktigt något som ger mig panik längre. Det bara går. Och jag älskar det. Tankarna vandrar iväg, jag blir alldeles lugn och harmonisk och avslappnad, det är som terapi, att göra något så inövat, som sitter i ryggmärgen. Det är det som gör allt värt det, det som gör att jag lätt kommer prioritera bil trots att min ekonomi skulle må bra av att slippa. Jag kör inte för att jag är slö, eller för att jag på något sätt är en dold miljöbov som inget hellre vill än att sabba klimatet för oss alla. Jag kör för att det är det är det jag behöver, kanske kan jag en dag byta ut bilkörandet mot stickning eller virkning, av hänsyn till plånbok och moder jord. Men än så länge tuffar jag på och njuter av att ha hjul till fötter.

jag hjärta snön

Jobb 8-16 i lördags. Jag släpade mig upp och såg redan helvetesdagen framför mig. Men något i parken nedanför fönstret fastnade i min trötta morgonblick och när jag såg allt det vita pudret på marken kunde jag faktiskt inte hindra mig. Lika obotligt genomlycklig som alla mina tidigare år, av den allra första snön. Ett barnsligt glädjetjut for över mina läppar och mamma ryckte förskräckt till. "Det är snö!", fortsatte jag med den överlyckliga 3-årings-rösten och plötsligt såg dagen mycket ljusare ut.
Jag älskar snö. Snöoväder är det bästa som finns. Jag satt resten av dagen och glodde ut genom fönstret med ett stort leende på läpparna. Medan jag skottade fram bilen vid dagens slut försökte jag komma på varför snön inte gör min vansinnig, som alla andra. Varför jag inte ens slutar le när fingrarna är så stela att jag inte kan röra dem.
Kanske är det att snön kommer som en lugnande varm kram för alla dem som oroar sig för att klimatförändringarna en dag kommer förgöra oss. Kanske för att jag inte har den minsta lust att en dag säga till mina framtida barn; "Men ni vet, när jag var liten, då brukade det faktiskt komma snö i sverige på vintrarna!" Och barnen ska storögt svara; "vaaaa, äre sant!? Hur känns snö, mamma?" Snön är en bekräftelse på att allt kanske inte riktigt har gått åt helvete, i alla fall inte än. Fortfarande har vi chansen att ha det precis som förut, fortfarande har vi chansen att få pulsa fram, blicka ut över ett oändligt vitt vinterlandskap eller lägga oss ner på rygg och göra en snöängel.
Välkommen snö! Och stanna gärna fram till jul!


men det känns som om det är mig dom vill åt

ja, jag vet, men det känns så än.

Jag är så jäkla jäkla less. Less på att gång på gång ställa upp och inte få mer än ett litet tomt "tack" tillbaka. Om ens det. Kanske blir det en stor skopa skäll istället. Jag är less på att ni tror att jag är nån jävla outtömlig källa, där det bara är att hämta pengar, tjänster eller energi. Jag är less på att diska och städa och handla och laga mat och låna ut pengar och hämta och skjutsa utan att få någon tacksamhet. Blir det ett ynka missförstånd eller fel går det istället hus i helvete och man får minsann veta att man lever. Jag hatar att bli utskälld när allt jag vill är att hjälpa till och göra folk glada. Erbjuder nån hjälp så tackar man och tar emot istället för att ifrågasätta om hjälpen ges på precis millimetern rätt sätt! Och när jag då trött inser att det förändras inte, det är så här det är, och det är bäst att jag slutar försöka hjälpa till, då duger inte det heller. Då är jag löjlig och överdriver och så är det faktiskt inte tove.
Men jag då? Vem bryr sig om mig? Vem bryr sig om hur dåligt jag sover på en stenhård säng hos mamma eller böjd som en banan i halvsängen hos pappa? Vem bryr sig om hur många timmar jag ligger sömnlös i väntan på att tv:n ska stängas av och skratten ska sina? Vem bryr sig om vilken mat jag är sugen på precis just idag eller när jag vill hämtas från jobbet? Vem bryr sig om hur många tårar som trillar ner på min kudde när ingen ser? Vem bryr sig om att jag spenderar min söndagskväll på mammas jobb, väntandes på att få åka hem och sova bort min huvudvärk medan hon i tre timmar lovar att hon är klar om en kvart?
Om inte jag bryr mig, gör ingen annan det heller. Jag ska inte säga att det är jättesynd om mig, men spiralen går nedåt, jag mår sämre och sämre och jag vill stoppa det medan jag har tillräckligt med energi, medan jag fortfarande kan.
Alltså tänker jag hädanefter sätta mig själv lite längre upp på att göra-listan. Jag förtjänar inte att få skit när jag bara vill hjälpa till. Om det inte är mer uppskattat än så, kan jag lika gärna strunta i det. Så slipper vi allihop problem.

Nej, jag spelar inte stackars lilla tove, men fatta! Jag orkar fan inte få en massa skäll och göra en massa fel mer och därför tänker jag inte sätta mig i såna situationer! Det finns saker jag gör bra och då får jag väl satsa energi på dem istället för en massa misslyckade försök att hjälpa till. THE END!

ett år

Ett helt år utan dig precis just idag. Allt det svåra är avklarat en gång, det har gått en vinter, en vår, en sommar, en höst. Födelsedagar, jular, högtider och lov. Och faktiskt är det som dom sa, att en dag kommer du kunna se tillbaka på tiden och minnena och le istället för att känna sorg och saknad. Och sorgen finns där fortfarande, det gör den. Men den är inte lika hjärtslitande, inte lika becksvart hopplös. Det är mer en lugn saknad som finns men inte skaver. Och ofta kommer jag på mig själv med att tänka på dig och le för mig själv.
Jag har fyllts med så mycket tacksamhet. För att du gav mig så mycket, alla minnen, lärdomar, för att du fanns där så stor del av mitt liv. Du var den jag alltid räknade med, den allra största tryggheten som jag visste aldrig skulle svika.
Du var en sån god människa och du ställde alltid upp när man behövde dig. För det och för mycket annat, tänker jag på dig med tacksamhet och glädje och tänder ett ljus för dig idag.

brobarn

Läste en låång kommentar-konversation på mandas blogg och det slog mig hur mycket jag saknar det där. Dem. Vi ses inte så ofta, vi gamla brobarn. Hörs inte speciellt ofta heller. Och för det mesta tänker jag inte ens på det. Dagarna flyter på utan att tankarna vandrar till becka, manda, jenny och ellie. Men ibland, så dyker dom upp, allt vi har gjort, och då saknar jag dem faktiskt. Saknar att hänga, bara vi fem och en massa minnen och skratt och funderingar om gamla tider. De hör till min tonårstid, broskolantiden, en stor del av min uppväxt som man ibland vill glömma men som trots allt alltid finns inom en. Ni finns inom mig. Beckas fnissande, mandas energi, jennys ironiska kommentarer, att flumma med ellie och halvt skratta ihjäl sig åt ingenting. Vi borde ta med manda den här gången och göra en brobarns-reunion på jennys landställe i grisslan igen! Eller?

du sa realism, när jag föll och flög på samma gång.

Det blir inte mycket skrivande nuförtiden. Jag bor hos mamma och eftersom hon inte har något internet och ingen dator blir det till att läsa böcker, spela spel och dricka te och somna tidigt. Det är ganska nice, att vänja sig av från att sitta och glo in i en skärm hela kvällarna. På dagarna jobbar jag extra på ett jobb jag kanske egentligen inte gillar, men som ger mig sköna slantar i kassan och något att svara på evighetsfrågan "Vad gör du nu då?".
Sitter just nu på mammas jobb och väntar på att hon ska bli klar så att man får åka hem och sussa. Det svider satan i mina ögon. Och jag saknar min lillebror. Är inte van att bara se honom ett par gånger i veckan. Ringde och döpratade en stund idag, det är så skönt att bara kunna sitta tyst och andas i luren och humma, sällskap på avstånd liksom. "Jag har så tråkigt nu, vad ska jag göra hela kvällen?", sa jag. "När man inte jobbade tyckte man att några timmar slogs ihjäl hur lätt som helst, nu blir jag rastlös efter en kvart i soffan!" "Jaa, jag vet", sa Harald klokt. "Nu har du ju fritid, istället för bara tid."
Älskade lilla smarthuvud.


bara blandar ut min tid med lite te.

Sitter hos farmor och gör ingenting. Förutom att mixtra lite med photoshop, läsa böcker och springa ut och flytta bilen varannan timme. Mobilen dog igår och har ingen laddare med mig, konstigt nog känns det bara skönt att slippa ha kontakt med omvärlden på ett tag. Jag orkar inte tänka så mycket nu. Orkar inte grubbla över framtiden, nutiden, morgondagen, jobbångest, träningsångest, sömnångest. Jag fattar inte varför jag sitter och tar på mig ångest jag aldrig någonsin själv behövt! Jag mådde FINE med att ta det lugnt fram till jul, jag lovade ju mig själv att ha en välbehövligt lång semester, medans jag kan, rätt som det är så sitter man ju där med volvo och villa och vovve och ska jobba heltid och laga mat och städa. Då är det så dags att behöva semester! Det är ju nu jag har min chans och jag är så sjukt irriterad på mig själv för att jag låter mig pressas till att ta jobb, söka jobb, fundera över jobb som jag inte ens vill ha. Jag har alltid varit lugn och tänkt att det löser sig, jag vet att det löser sig, jag är värd något bra, något jag tycker är kul! Jag fattar inte varför jag börjat tvivla på det nu.
Försöker tänka positivt, det är ju bra med extra cash, jag vill ju resa, jag vill ju flytta hemifrån, jag måste flytta hemifrån, jag hoppas bara inte att jag tappar bort mig själv på vägen.
Nu måste jag kuta ner och flytta bilen och sen ska jag ta en låååååång dush för att passa på att man är på ett ställe där man faktiskt får duscha precis hur länge man vill utan att det kommer en hysterico-pappa och tjuter om hur dyrt det är med varmvatten theese days.

Over and out.

Hjärta på Emma

Emma är en av mina allra bästa vänner. Hon hör till det toppskiktet som jag räknar som riktiga vänner, tills döden skiljer oss åt och amen och allt det där. En riktig vän kan man räkna med, i vått och torrt som det så vackert heter. Jag vet att jag inte förlorar emma om jag råkar tycka annorlunda om något, om vi har fullt upp med andra saker än varandra en tid, eller om vi så flyttar 5472845 mil ifrån varandra. Då skulle vi ändå sitta där framför webcam och garva ihjäl oss åt datorstolar och provning av rangankläderna och att cykla upp för trappan.
Jag vet att jag kan ringa emma mitt i natta om det så skulle vara och jag vet att hon alltid gör sitt bästa för att jag ska må bra. Jag blir alltid gladare av att prata med henne, det är alltid något hon säger som får mig att skratta, vårt egna lilla språk, med en massa uttryck och interna minnen som ingen annan förstår. 
Det är så skönt att ha någon att prata med som verkligen lyssnar och tar till sig vad man säger, som tycker att det man säger är viktigt, att man själv är viktig.
Allt det jag har räknat upp är det som gör emma till en fin och bra människa och en underbar vän och jag hoppas att hon känner i alla fall någorlunda likadant för mig. Jag behöver henne i mitt liv och jag är så tacksam för att hon finns där!
Ända sen rangan 06 har vi inte klarat oss utan varandra och det är så det ska vara ända tills vi trillar av pinn! Visst!?





du och jag och oss och vi och alltid.

regn.

Det har smattrat i flera timmar mot rutan, dropparna rinner längs med fönstret sådär som det gör i filmer när något ska verka sorgligt eller ensamt, det är lagom mörkt och jag sitter uppkrupen i soffan med en filt och mamma mia-klippen på youtube. Och jag tänker att kanske är det här folk menar när de längtar efter rugguga höstdagar utan krav, när man kan kura ihop sig framför en film med en kopp te utan en massa måsten. Men det är liksom inte samma sak när man verkligen är ensam, när man sitter med den förbannade tekoppen som enda sällskap dag ut och dag in.
Och man kan ju inte låta bli att undra om det verkligen aldrig blir nåt mer än det här.

och jag längtar så mycket efter att flytta ihop med vanja att jag får krupp.

så du klippte mina vingar och min himmel rasa ner.

Helgen kom och vi såg mamma mia på bio. Andra gången för mig och jag blir kär i killen som spelar Sky. Jag önskar mig en sån kille i julklapp! 
Lördagen blev en riktig familjedag, först åkte vi ut till mormor och fick med oss 452724 liter äppelmos som hon hade kokat, sen åkte vi vidare till släktmiddag med alla mostrar och kusiner och proppade i oss mat för kung och fosterland. Vi skrattade en massa, som alltid, där vid vårt "barnbord" ute i köket. Att jenny snart är 24, frida 23 och jag just fyllt 19 spelar ingen roll. Vi är för alltid barn! Sen spöade jag och harald (och jenny på ett hörn mellan alla sms) skiten ur frida och rebecka i TP. Rebecka stod för dagens bästa okunskap i en viss fråga men jag ska inte skämma ut henne genom att skriva det här..
Fars dag kom och vi gjorde i ordning världens fika och blommor och presenter men pappa var på jakt som drog ut på tiden, och han glömde bort hela dagen och hade annat i huvudet så det blev inte världens mest lyckade idé kan man säga. Men vi försökte i alla fall.

Jag åkte ut till minneslunden, och det har aldrig varit så vackert som igår. Fars dag innebär alla morfars och farfars dag också, och alla ljus var tända och det var massor med blommor och det var så tyst, så rofyllt.
Inga krav, konstiga måsten, tysta svek, bara fladdrande ljuslågor och ren, kall luft som går rakt ner i lungorna.
Det gjorde den söndagskvällen lite lättare att klara av.

..och löven ligger klistrade mot marken.

Jag tog den lilla vita och tuffade iväg till emma. Vad är bättre en ledig dag än att vara med henne? Vi kollade jobb, gamla foton, och resor till maldiverna. Över 45 laxar per person, men drömma kan man ju alltid få göra? Sist men inte minst kollade vi klipp från mamma mia-filmen och efter det satt jag hela kvällen igår och hela morgonen bänkad framför youtube. Ett tips - checka in http://se.youtube.com/watch?v=MnAmGeJ6jP4 och njut! Tjejer, checka in killen, mums! Och killar, checka in tjejen!
Jag fick dessutom en hel bunt med pocketböcker från emmas mamma. Snacka om lyx för mig, jordens största bokmal. Nu kommer jag inte få tråkigt om dagarna på ett bra tag!
Det var skönt att komma hemifrån och garva åt emmas sköna uttryck, som alltid. Hjärta på den dagen.

Ikväll är det desperate housewives och i natt är det val i USA.

Over and out.

rubrik saknas.

Det är du och jag en sen förstanovemberkväll på stockholms gator. Vi har gått länge, mina fötter värker, modet sviker. Men du går snett bakom mig och säger att det gör väl inget, jag tycker det är trevligt att gå faktiskt, gör inte du?
Och vi hittar tillslut en restaurang som inte är proppfull och min mobil visar på över tio tusen steg.
På tåget hem känns det hopplöst igen, vem vill ha mig, säger jag, vart fan ska jag ta vägen? Och klockan slår midnatt och det är plötsligt min födelsedag. Och jag säger att det är den sämsta födelsedagen jag någonsin haft. Men du säger så enkelt, men jag då, jag tycker ju om dig, hos mig får du alltid bo! Som alltid skrattar jag lite men känner ändå hur värmen sprider sig inombords. Och som alltid somnar du strax efter, du har förmågan att somna precis vart som helst, när som helst. När vi stannar i bro vaknar du till, dina ögon möter mina. Din blick säger "jag är så trött" och min svarar "jag med". Så nickar du lite och ditt huvud faller framåt med pannan mot ryggstödet på stolen framför. Precis som man gör när man sovit tre timmar och jobbat hela dagen men ändå ställer upp för sin bästa vän som fyller den obetydliga åldern 19. Ditt långa trassliga hår, precis lika ljust som mitt eget, sprider sig i ett spindelnät över din svarta kavaj. Jag drar fingrarna genom det, om och om igen, och tänker att det är nog inte den värsta födelsedagen ändå. Och att jag behöver dig mer än jag egentligen kan förstå.

19

Jag är numera 19 år. Det finns nog inte så mycket mer att säga om det.
Grattis till mig själv!

18 år och 354 dagar

Jisses, när man ser på det så är det ju sjukt länge jag har levat. Jag som fortfarande känner mig som en liten unge. Förra födelsedagen hade jag längtat så sjukt till, nu känns det mest synd. Vem vill fylla 19 liksom? Totalt meningslös ålder. Jag älskar att vara 18. Är man 18 är det liksom en ursäkt till att man inte gör så mycket med sitt liv, att man tar dagen som den kommer och inte tänker så mycket på framtiden. "Hon har inget jobb eller så än, men det är lugnt, hon är ju bara 18", eller "Nej, hon vet inte riktigt vad hon vill göra sen, men än finns mycket tid, hon är ju bara 18", "Ja, hon ska utbilda sig till bartender, och på kos av alla ställen, men man måste ju få ha kul, hon är ju bara 18.". Jag vill inte bli 19 och få en massa extra krav på mig, jag vill inte bli vuxen och tråkig, jag vill inte bli den som är misslyckad för att man är 19 år och jobblös och bor hemma hos pappa.
För första gången slår åldersångesten mig, jag vill inte bli äldre nu, 18 år är perfekt och jag önskar att jag kunde stanna här och vara 18 i minst ett par år till. Men tyvärr får man ju inte välja sånt själv och det jag kan glädjas åt är att jag i alla fall inte har kommit så långt som anna, som fyller 20 om ett par månader. Nej, tacka vet jag 19 i så fall.

Over and out.