Körkort på riktigt.

Att köra ensam för första gången var stort. Jag susade hem från stan i mammas lilla yaris och försökte få mig själv att fatta. "Jag kör bil.. själv! Jag kör verkligen.. ensam!" Lyssnade på min musik. Sjöng. Vinkade åt andra bilister. Eller nej, det gjorde jag inte. Men jag tänkte. Hej hej, på er, jag kan också köra bil och är betrodd att köra ensam i trafiken tänkte jag.
Så kom körkortet på posten och det var verkligen goodbye och adjöss till min gamla legitimation med en den tidigare nämnda (i inlägget om passet) bilden föreställande en trettonårig fetknopp.
Jag tog stolt med mig körkortet som hade splitterny design till skolan där det dissades hårt av terra och vanja som enligt dem hade mycket finare körkort med den gamla designen. Anna tittade på kortet och sa direkt; "Åh nej, nu har du inte den där roliga bilden längre.." Kunde jag ana ett uns av besvikelse i hennes röst månne?
I alla fall duger körkortet bra som legitimation i de flesta fall och därför behöver jag inte alltför ofta visa upp det vedervärdiga passet som jag mindre stolt hämtade ut från polisen igår. Jag trodde inte det kunde se värre ut än på skärmen, men faktum är att det faktiskt var möjligt. Terra gjorde misstaget att titta på det och skrek till, som en blandning mellan ett skrik av rädsla och ett hysteriskt skratt, och hävdade precis som det jag redan visste, att jag såg ut som en fånge som just rymt från en anstalt.
Men vad gör det? Jag har ju körkort!


Svar på tal

RE Iben & Favvo: Jo tak jeg kommer gerne med i skole men jeg er MEGET i tvivl om jeg skal vaere med til at svede til idraet.. Havde jo taenkt at kigge på og grine ad jer.. Men jeg kommer gerne med i hvert fald.. :)

RE Kinky: Jaja, vi skal bare fyre den aaaf dansker! Du er altfor vild for mig, det er slet ik godt for den uskyldige lille svensker..


På torsdag drar jag till DK baby!

EM i handboll 2008

Så var handbollssagan över för den här gången och för Sveriges del var det en rysare ända till slutet. 
Det började måttligt spännande för att sen bli värre och värre för varje match, först oavgjort mot Ungern med kvittering med tre sekunder kvar, sen vinst mot Spanien med en räddning och segermålet en halv sekund kvar, sen trist förlust mot tyskland som jag i övrigt tyckte spelade riktigt osportsligt och med dålig moral och det var rätt åt dem att danskarna slog ut dem, för att så avslutas med en riktig riktig rysare mot Norge med två förlängningsperioder. När De Missade Straffarnas EM tog fart steg pulsen till 180 och jag skrek mig hes och bröt av en nagel av all spänning.

En av de få gånger jag känner mig gammal är när jag ser på handboll och på sätt och vis längtar tillbaka till den gamla tiden. Saknar den tiden då Sveriges handbollslandslag slog allt och alla som kom i dess väg. Men efter fyra VM-guld och fyra EM-guld var det dags för generationsskifte och Sverige var plötsligt nere på botten.
Men med en hedrande femteplats i EM 2008 är vi på väg upp igen med nya, unga, fräscha, snygga, spelare. Trots att det såg halvmörkt ut gav de inte upp utan lyckades flera gånger vända i de allra sista sekundrarna, och det slår mig hur stolt jag är. 
Så himla stolt. Över att vara svensk. 

Handboll är och förblir en helt underbar sport att titta på och jag längtar redan till nästa gång vi kan heja på våra blågula gubbar.

Over and Out.

 
image405



22-1-08; Lycka på fyra hjul

Det kan hända att man blir så lycklig att man liksom måste anstränga sig för att inte skrika, tvinga tillbaka tjutet som ligger på tungan för att inte skrämma livet ur små barn eller pensionärer eller de som nu råkar vara i närheten. Det kan hända att lyckan liksom tar över kroppen och man kan inte riktigt kontrollera sin glädje, man vill helst springa runt och hoppa och skrika, samtidigt som man blir så osårbar och flyger upp till himlen och liksom svävar där uppe och man tittar ner och tänker, nu kan ingenting komma åt mig. Ingen-ting.
Så är det i alla fall för mig. Och jag har varit med om en sån lycka tre gånger i mitt liv hittills.
Här är de i kronologisk ordning;
1. När folket från Rugtoften sa att jag gärna fick komma och bo hos dem.
2. Ett speciellt tillfälle med en speciell person.
3. När jag idag klockan 15.32 stängde av motorn och vägverketmannen tittade på mig och sa "Körningen är godkänd. Grattis till körkortet!"

Jag har gråtit så mycket över det här körkortet att det skulle kunna fylla hela viltvattnet. Jag började tvivla på att jag någonsin skulle vara med om annat än misslyckanden. Och nu satt jag där hipp som happ och hade äntligen lyckats. Så jag bara log och tackade och log och tackade och tvingade tillbaka tjutet. Och tänkte att det här var jag värd. Jag har kämpat så mycket. Och jag var verkligen värd det.  


Pass out

När mitt pass den 15 blev för gammalt och ogiltigt gladde jag mig till att skaffa ett nytt. Äntligen, tänkte jag. Äntligen slipper jag visa fram den hemska bilden på den lilla knubbiga trettonåringen som jag för länge sen sett till att göra mig av med. Förutom i passet då. Men nu skulle hon fanimej ut ur bilden för alltid!
Efter dagar av värk och snörvlingar och sjukdomsyra så var mitt utseende kanske inte direkt på topp. Håret var kanske inte helt nytvättat. Ansiktet inte fräscht sminkat. Men skit samma i det, på med ett diadem och iväg till polisen, undan med kvinnor och barn för nu ska fetknoppen röjas ur vägen!
Men tror du inte att tanten bakom disken säger åt mig att ta av mig diademet! Vad i hela friden?! Jag trasslar ut diademet ur fettklumpen som ska föreställa hår och som naturligtvis spretar så mycket som det bara är fysiskt möjligt. Frisyr ala höstack tänker jag då rakt inte visa upp för alla snygga flygplatskillar, så jag får helt enkelt sätta upp det. Och strunta i att det nu ligger platt slickat på huvudet. Och att jag ser ut att knappt ha något hår över huvudtaget. Tanten insutruerar att titta rakt framåt och absolut inte le. Ingen risk, att le är nog det sista jag lockas till när jag tvingas stå och titta på mitt backslick som ser ut att vara kammat med en fläskkotlett.
Och så klickar det och mitt framtida pass framträder på skärmen. "Så kommer ditt pass att se ut", säger tanten och jag håller på att skrika högt. Av rädsla. För typen framför mig ser inte ut att komma från den här planeten. Eller nu kanske jag överdriver. Hon skulle kunna komma direkt ifrån alcatraz. 
Det är ett under att inte tanten drar fram puffran och kallar på förstärkning. Vi befinner oss ju på självaste polisstationen och den här bilden är som tagen från en western-inspirerad "wanted - dead or alive"-affisch! Förhoppningen om att äntligen kunna visa upp ett anständigt passfoto är som bortblåst och jag tänker istället redan på nästa gång jag får chansen att göra om det. Om sisådär 10 år. Jag får betala 400 kronor för kalaset och försöker förtvivlat intala mig att JacktheRipper-look a liken framför mig är någon helt annan.
Som polisen snart får tag på och kan befria allmänheten från.


Därför Danmark

image404
Det har hänt både en och två och arton och hundrafyrtiofyra gånger att folk tittar undrande på mig när jag med tindrande ögon pratar om Danmark som om det    vore himlens paradis. Och det har hänt  lika många gånger att jag får frågan;   "Men varför? Liksom.. Varför just Danmark?" Och jag har lika svårt att förklara varje gång. För det går liksom inte att beskriva med ord, stämningen, folket, humorn, inställningen.
Men jag fick det kompletta svaret på den eviga frågan i fredagens glädje-insiprerande metro, där Danmark åter igen blev utnämnda till världens lyckligaste land. Och det är inte så svårt att förstå egentligen, varför just Danmark.
De har kanske inte långa vita stränder eller exotiska frukter eller myllrande neon-städer som aldrig sover. Det låter kanske inte lika lyxigt och exclusivt som New York, Goa-Goa eller Hulahula-land.
Men Danskarna är trots det eviga regnet och det gråa vintrarna världens lyckligaste folk och när jag är där är jag också världens lyckligaste. Så enkelt är det.

TEAM FREJA

Jag saknar att skratta bort trista skoltimmar. 
Jag saknar era tävlingar om vem som är bäst på svenska.
Jag saknar att dras med på saker som egentligen är långt ifrån mina vildaste fantasier.
Jag saknar att ha hela natten framför sig och inte veta vad som kommer att hända. 
Jag saknar mig själv som jag var med er.
  
                                                                                                                          


image399

    
           

Flyg till ölens paradis för 33 kronor

image387
Det här kanske klassas som smygreklam men det är faktiskt rätt otroligt. Förutom skatter och avgifter kostar en flygresa med
Flynordic mellan Stockholm - Köpenhamn 33 kronor. 33 jäkla kronor! Det kan seriöst inte löna sig att sälja resor för 33 kronor?
Det är ju fasiken billigare än vad det kostar att åka tåg mellan bro och bålsta! "Passa på du, innan skatterna på flyg höjs med flera hundra procent", sa pappa.
Och det är just vad jag tänker göra. Passa på att åka till Danmark fram och tillbaka för 398 kronor. Den 31 januari närmare bestämt.
Längtan.


Nephew 070707


Nephew är väl vad man skulle kunna kalla Danmarks stolthet i
musikväg. I alla fall enligt mig.
Att se dem live på roskildefestivalen i somras var bland det bästa jag har varit med om.
Av min älskade stand in-familj på rugtoften fick jag världens bästa julklapp, nämligen live cd och dvd från konserten den 7 juli 2007. Den går numera varm dygnet runt på antingen min tv, dator, stereo eller mp3.
Det går inte att tröttna. De kan lyfta upp en seg morgon, en svinjobbig cykeltimme, en extra tung uppförsbacke eller en lång bilresa hem från åre. Alla i min närhet håller på att bli vansinniga på danska skruvade texter, men jag älskar dem alldeles för mycket för att orka bry mig.
Nephew i mitt hjärta helt enkelt.



image384



I want to get a tatoo with your name and then kill myself

I want to crawl into photos of us in the summer.

Det är nephew hela hela tiden för att de är guds gåva till mig just nu.
Det är biologi och jag gillar biologi men jag gillar inte måndagar. Och jag gillar inte att sitta instängd hela dagarna. 
Det är rätt fint löpväder ute nu. Egentligen gillar jag inte att springa, men vad har man egentligen för val? Mina träningstimmar har stigit med ca en miljon procent på sistone. Jag har ganska ont i benhinnorna. Borde kanske ta det lugnt. Borde, borde, borde. Jag har alltid varit antingen eller.
Titta på celler från lök och mun? Nja, jag gjorde ju de i biologi A.
Det blir cigaret kid istället. Om jag struntar i svenskan hinner jag både cykla och springa idag. Och åka till projektskiten. Fast lunchen får jag hoppa. Att äta tar ändå bara en massa tid. 
Det blir svårt att andas plötsligt. Det där hatade trycket. Sluta pressa ihop mina lungor för fan. 
Varför blir det så här doktorn? Varför? Musklerna är för spända tove. Du måste sluta stressa. 
Men hur ska jag då hinna med allt? Kan du svara på det kanske? 
Rast. Det blir worst & best case scenario. 
Och det blir så där suddigt igen.
Och dom säger att tiden läker alla sår men jag saknar lika jävla mycket fortfarande. 


Vafan..?

image382
Jag ser alla mina surt fördärvade (okej, min älskade morfars donerade) pengar i form av aktier liksom bara försvinna och gå upp i rök. Nog för att börsen går upp och ner och tar vändningar och får bakslag och allt vad experterna dillar om, men nu har det väl ändå tagit priset!

Och varför i hela friden vänder det aldrig?


Lars Winnerbäck - om folket själv får välja

Jag måste erkänna att jag blev lite frustrerad, igår kväll när jag för första gången bänkade mig framför grammisgalan. Frustrerad över att se min favorit sitta där med längre hår och skägg än nånsin och vara nominerad till så mycket och få så mycket röster av folket. Men falla varenda gång på grund av den enligt mig mossiga och trista juryn. Visst spelar juryn en bra roll ibland, men måste man tvingas se Salem strutta upp på scen och ruska på sitt stora burriga hår inte mindre än 4 gånger på en kväll?
Nej, nu ska jag inte låta så bitter, han är riktigt duktig och det var alla andra som fick pris också.
Men jag hävdar med en dåres envishet att det mest välförtjänta priset var det som delades ut sist och gick till Lars Winnerbäck för hans låt med Miss Li; Om du lämnade mig nu. När juryn för en gångs skull lämnades utanför vann hann stort och jag skrek och jublade som en dåre och hela jag blev fylld av Winnerbäck-nostalgi.
Så alla kritiker som är så viktiga och kunniga och har så lätt för att såga, när folket får välja är det kent och Winnerbäck som gäller och det finns inget ni kan göra åt det! Pilutta er! 
 
..annars minns jag Martin Stenmarcks stående ovationer till LW när han skulle upp på scen. Har han sitt största fan (förutom mig) i Martin kanske?
..och vad skulle egentligen bli bättre om man gör som säkert! ville, ger ett sammanlagt pris för årets artist istället för årets manliga och kvinnliga? På det här sättet får vi ju två lyckliga vinnare istället för en?

Over and Out.

Labbrapport på Terras vis

I mitt seriösa försök att plugga till kemiprovet hittade jag labbrapporten som jag och Terra lämnade in för ett par veckor sen. Labben gick ut på att framställa olika doftämnen, något som milt sagt spårade ur för vår grupp efter ett av hennes berömda skratt. När det sen kom till rapporten var det jag som skrev och Terra som dikterade, men jag tror inte att jag riktigt förstod vad hon höll på med. Förrän nu.

I slutet av avsnittet analys: ..en felkälla var att trycket i glasrören blev så stort att gummipropparna sköts ut som en raket rakt upp i dragskåpet, och därav tappade Tove sitt glasrör innehållande smörsyra och T-röd. Detta sprack naturligtvis och den utspillda vätskan rann ut. Eftersom reaktionen inte var färdig så resulterade det lilla missödet i att det spred sig en obehaglig stank av spya i labbet.

Inte nog med att vi sprang runt och skrek att det stank spya och spillde och garvade och hade sönder ett provrör, läraren kommer verkligen tro att vi är dumma i huvudet efter att helt seriöst ha lämnat in den här rapporten.
Men roligt har vi alla fall, jag och terra.
Och det är nog huvudsaken.


Min lillebror - livets goda gärning

När min lillebror kom till jorden anlände han fylld med snällhet så att det räckte och blev över till bättre behövande. Som mig tillexempel.

Igår när vi var ute och gick en liten promenad (jag skulle till ica och han erbjöd sig som vanligt att sällskapa = snäll) så stötte vi på en ensam övergiven kundvagn från ica som stod och skräpade på vägen.
Och sånt är i princip omöjligt för lillisens goda hjärta att låta passera. 
Harald: Ska vi ta med oss den till ica?
Jag: Nej, vafan vi kan ju inte släpa på den hela vägen, det tar ju hundra år!
Harald: Aa okej.. Nej, jag tar den, vänta lite.

Så springer han tillbaka och släpar den sen hela vägen bort till ica och runt centrum till parkeringen, den skramlade och lät som en hel arme av stridsvagnar i den sena, tysta kvällen och kedjan var av och han skulle alltså inte ens tjäna en ynka femkrona för besväret.
Men han gjorde det ändå, och det är det som gör honom till livets goda gärning.


En bra kommentar?

tove. säger: jamen nån måste ju kommentera! annars slutar man ju blogga!

.anna. säger: haha neheeej.. jag skriver ändå!

en minut senare..

kommentar från: anna

här är en kommentar...fortsätta skriva nu? :P

tove. säger: HAHA den kommentaren va bra du!

.anna. säger: hahaha! jag gillade den själv faktist



..och titta, vad det ledde till! Ett nytt inlägg! Nu måste du vara nöjd med din braiga kommentar!
Keep up the good work!


Två små tankar

1. En måndag så här direkt efter lovet. Jag pallrar mig upp med vad som känns som hundrakilostyngder runt fötterna. Första lektionen i Biologi B. Det hade väl varit helt okej, om det inte hade varit SVINKALLT i skolan. Mina fingrar är som isglasspinnar och jag har tappat känseln i fötterna. Har mest lust att skrika och springa runt som en galen gris för att få upp lite värme. Termometern visar 17 grader. Seriöst!? 17 jävla grader?! Visste de inte att vi skulle börja idag så att de kunde sätta på elementen i tid, eller ska det återigen sparas in pengar på våra livsvillkor?

2. Enligt någon undersökning som redovisades på radion imorse är Robyn årets hetaste svenska artist. Tätt följd av favoriten himself, damdamdamdaaa, trumvirvel; Lars Winnerbäck. Yay! Kent kom på tredje plats men både de och Robyn kan slänga sig i väggen, för Winnerbäck är och förblir den bästa av de bästa och jag har biljetter till hans konsert i sommar! DET är lycka!

Året 2007

När vi räknade ner de sista sekundrarna av 2007 så kändes det nästan som en lättnad, och istället för "gott nytt år!", hade jag mest lust att skrika ÄNTLIGEN FÖR FAN! Året 2007 började sjukt bra men gick utför för var vecka som gick, från underbart till neutralt till halvsvårt till total depression, och till slut blev jag riktigt jävla orolig för hur långt ner det skulle hinna sjunka innan året äntligen var över.
 
Det började med ett rätt fridfullt halvår i Danmark. Jag hade verkligen kommit in där och kände mig mer hemma än jag någonsin gjort i mitt liv. Det var st johann, avoriaz, klassresa och festande och underbara människor. Det var cruisning med favvo och 'vill ha dig' på högsta volym. 
Det vände nog egentligen när det var dags att åka tillbaka till Sverige, till ett hem som inte längre var hem och till ett ställe där allt hade förändrats och jag inte passade in längre. Men rangan är trots allt rangan och jag åkte iväg till Roskilde med ett ganska gott humör, efter 4 veckor på jobbet. Väl på festivalen var det sjukt lerigt och regnigt men galet roligt och spännande att åter igen vara ute på äventyr med Trine.
Efter det följde veckan i France, jag minns hur supervarmt det var, hur jäkla brända vi blev att vi knappt kunde sova på nätterna, hur vi satt ute på terassen och snackade skit om den franska surpuppa till tant vi hade lyckats att få till granne, hur vi ställde oss och började bälga i oss litervis med vatten mitt i natten för att ölen inte skulle slå så hårt nästa dag.
Direkt efter France var det dags för Danmarksvecka med min underbara släkt, vi åkte båt i skärgården och gick promenader och hade det allmänt trevligt. Jag satt uppe halva nätterna och fick ta del av Mr Filosofs visdom och vann 100 kronor på poker och fick äntligen återförenas med dem från Rugtoften.

Sen var det hem och nu började den förhatliga Flytten. Vår familj splittrades och det var tydligen en win-win situation för mina föräldrar men en total downturn för oss barn som var tvungna att flytta från vårt trångbodda dragiga älskade lilla hus.
Jag hatade att flytta, jag hatade att städa, jag hatade vårt nya hus och jag hatade allt som hade med någonting att göra just då.
Sen blev det mycket i skolan, alldeles alldeles för mycket, det blev plötsligt svårt att andas och morfar blev allt sämre samtidigt som Danmark aldrig varit så långt bort.
Då blev det mesta rätt svart och folk störde sig på min negativitet och undrade vad det var med mig och varför jag var så ledsen, medans jag mest undrade varför jag inte kunde få luft och varför ingen förstod mig, och varför jag själv inte förstod mig på livet längre.
Så dog morfar och det var väl egentligen det som behövdes för att det sista lilla ljuset skulle täppas till.

Slutet på det här året har definitivt varit det värsta och tyngsta i mitt liv, men jag antar att man ska ha såna perioder också.
Stundtals har jag trots allt haft det riktigt roligt under 2007 och jag vill tacka er som ger mig såna glimtar av glädje.
Nu kan det bara bli bättre.

Over and Out.