bahamas

När jag kom hem igår satt mina värdföräldrar i soffan och sa "Vi har en god nyhet. Vi bokade biljetter till florida idag. Vi stannar ett par dagar där och sen vidare till bahamas."
Jag dog. Bahamas liksom! Min värdmammas föräldrar har sommarhus där men så upptagna som dom är här och jobbar hela tiden hade jag inte riktigt vågat tro att vi skulle komma iväg.
Men det gör vi! 9-19 juli! Yeeessss!




framsteg

Jag har varit lite hårdare än vanligt mot lillan de senaste dagarna. Det är inget jag har bestämt, det är bara som att den osynliga gränsen inom mig har nåtts och jag kan helt enkelt inte tolerera att hon är elak mot sina vänner, domderar mig omkring som om jag var hennes slav, vägrar att göra det hon ska osv. Nu låter det som att hon är jättehemsk, vilket hon absolut inte är, men hon är ensambarn och ganska bortskämd vilket gör att hon är van att få som hon vill och att inte behöva dela med sig. Så nu har jag satt ner foten och låtit henne veta att hon är fullt kapabel att använda sina ben och hämta det hon vill ha, och att om hon med flit förstör sina vänners leksaker ska jag personligen förstöra hennes så kan hon få se hur det känns. Och hon tar det bra. Man ser att hon inte är van vid det, men att hon faktiskt förstår och tänker efter.
Man kan ju tro att hon skulle hata mig. Här kommer den onda svensken som plötsligt ifrågasätter henne, sätter nya gränser och säger åt henne hur hon ska bete sig. Men icke.
Idag när vi hade teparty i hennes rum med nybakta kakor och satt och gjorde halsband sa hon plötsligt. "Tove, I really love you."
Aaaaaw.


handsken?

Jag har sett den här bilden på en del reklambloggar och andra internetsidor. Och den har länge stört mig. Inte eva longoria i sig, som jag för övrigt tycker är världens vackraste kvinna, men det är den där lädergrejen hon har på kinden. Vad i hela friden är det? Är det en krage från någon form av jacka? Är det hennes hår i någon fläta eller annan avancerad håruppsättning som blivit modern? Jag har funderat och irriterat mig så länge, och nu när jag tar mig tid att leta upp bilden på internet och lägga in den här, så inser jag plötsligt vad det är. Det är ju en läderhandske! Det är ju hennes hand! Erkänn att ni inte heller såg det?
Och det är inte bara det att den irriterar, gör bilden konstig, att den är ett blickfång utan att ha en enda liten mening med sig, den där handen. Jag har glott på den här reklamen så många gånger och inte enda gång har jag tänkt på mascaran. Varje gång har jag irriterat mig på handsken. Dåligt, loréal. Dålig idé med handsken. 
 






du och jag har ingenting och vi kan inte knäcka varann

Det blir väl en vanlig uppdatering om helgen även fast jag inte känner mig på direkt skrivhumör. Och även fast ingen kommenterar längre!
När jag hade suttit inne och såsat hela jäkla fredagen var det som en lättnad att åka till gymet. Det var tomt och skönt och man kände sig så konstig som tränade en fredagskväll. Jag liksom tittade på de andra få som var där och undrade vad deras anledning var att inte vara hemma med familj eller ute på trevligheter med vänner. Hade de ingen familj och vänner? Var de nyinflyttade som jag? Eller bara träningsberoende (som jag)?
Väl hemma blev det middag och sen somnade jag sött framför biggest loser.
Lördagen började med att jag kollade lite klipp från bröllopet, det verkade mycket fint och stämningsfullt! Men herregud, victorias tal! Hon pratade ju i slowmotion! Tror hon att svenska folket är en bunt dumskallar eller? Men det var roligt att se och lillan ville titta på kungen och prinsessorna, för henne är sverige typ som ett sagoland som fortfarande har kung och slott och hela baletten.
Sen drog jag iväg ensam på en shoppingrunda, tre par skor rikare (jag är förlåten, hade bara med mig 2 par skor hit från sverige!) åkte jag direkt till dee, för att plocka upp simone, och vidare till target, simone köpte en jättestor gosedjursapa, fråga mig inte varför.. Hon fyllde hela 20 bast och dee och jag hade i hemlighet bokat in henne på en timmes massage. Vi åkte dit med en ursäkt att dee skulle hämta ut ett paket på posten, och simone hann precis bara fatta att hon stod framför ett massageställe när vi brast ut i "Happy birthday!!" Haha, hennes min var rätt minnesvärd faktiskt, hon blev verkligen överraskad!
Sen åkte vi hem till henne och gjorde i ordning oss och vidare till middag i mitt hood burlingame, och sen vidare på bio, "Get him to the greek". Så himla sjuk och konstig film men ganska underhållande. Vi fick manligt sällskap minsann och eftersom vi fick vänta till den sena bion var jag mer än nådigt trött när jag äntligen la huvudet på kudden vid tvåtiden.
Vaknade sent imorse men stack iväg och shoppade igen, skam den som ger sig! Hittade i alla fall en bikiniöverdel och ett par jeans den här gången och var mer än nöjd. Ni som känner mig (mamma) och vet hur mycket jag velar när det gäller att köpa saker skulle varit impade!
Sen åkte jag till dee och slappade vid poolen i ett par timmar innan simone plockade upp oss och vi åkte för att ta en promenad i den där vackra parken längs med sjön. Men herregud, man måste promenera i snigelfart i australien, så långsamt det gick! Jag som måste bli fit till beach 2010 har inte tid med sånt där, jag sprang fram och tillbaka i intervaller och slutade inte förrän lungorna krampade, ansiktet lyste som ett stopplyse och folk undrade vem fan är den där galningen?
Jag kände mig lite som pappa där, jag minns hur han brukade springa fram och tillbaka när vi var ute och gick eller joggade. Oftast var det med ursäkten att han höll på att bli kall. Haha, det kändes ju bra när man själv sprang på för kung och fosterland och han ba "asså jag måste springa lite i förväg här, jag börjar frysa."
Men jag tror att jag förstår honom bättre nu. Man vill liksom utnyttja tillfället att springa av sig. Och det är ju ingen idé att byta om till träningskläder och bli svettig utan att få valuta för träningen!

Det var allt från cali och mig.
Ha en bra dag. Godnatt!

och så levde dom lyckliga i alla sina dagar

Baksidan med att åka bort är att man missar saker som händer på hemmafronten. Vanligtvis, eller nästan alltid, vägs detta upp av att det händer så himla mycket mer spännande och roligt dit man reser, så det gör liksom inte så mycket. Det är så jag ser på det. Visst har jag missat saker när jag har varit ute och flängt, men jag har fått och upplevt så otroligt mycket mer än jag missat. Men vissa saker önskar man att man kunde åka hem en snabbvisit för. Vissa saker som aldrig kommer tillbaka.
Som haralds första marathon. Som mitt första tillfälle att rösta om riksdag och regering. Som mammas femtioårsdag. Och som kronprinsessans bröllop. Jag missade förlovningen när jag var i thailand och jag missar bröllopet nu.
Det är inte det att jag är någon supermonark, men det här är en stor historisk grej och det är världens pådrag i stockholm. Jag kunde praktiskt tagit bott mitt i bröllopet nu om jag hade varit hemma! Det kommer vara folkfest och alla kommer vara glada och vifta med flaggor och dom har städat hela stan och till och med tagit bort vägskyltar i gamla stan eftersom de inte skulle göra sig så bra på fotograferingen! Jag vill se det! Jag vill uppleva hysterin och det välordnade svenska kaoset! Jag vill se mammas uppspelta min där hon står vakt längs med gatan på första parkett. Jag vill höra pappa skratta och förundra sig över hur sjutton folk kan vara så intresserade av det där?
 
Jag får väl vänta tills nästa gång vår kronprins/essa gifter sig, men det lär ju dröja några år. 30 typ.
Jaja, nu ska vi inte tänka på mig. Jag hoppas verkligen att solen tittar fram i stockholm och att bröllopsparet slipper ha på sig vinterjackorna och att dom inte förkyler sig. Och så hoppas jag att dom alltid ska vara lyckliga.
Men victoria skulle bara våga annonsera en graviditet innan jag kommer hem!





sjukdag

Lillan låg bokstavligt talat i soffan och glodde på tv hela dagen. Hon som aldrig får kolla på tv dagtid var väl i himmelen. Men hon hade faktiskt feber. Jag hade en väldigt slapp dag och låg ute och solade mesta delen av dagen. Verkligen tur att jag var på bibblan igår och lånade tre böcker! Med böcker i närheten är tove alltid lycklig! Satt barnvakt även på kvällen och när jag pratade med alex i tele så somnade lillan i soffan. Uups. Där fick hon ligga tills föräldrarna kom hem från museet, jag försökte lyfta henne men dels var hon tyngre än jag trodde och dels började hon mumla och gnälla så jag lät henne vara.
Fick lite presenter när dom kom hem, ett block och ett bokmärke. Tack för det!
Annars händer det väl inte mycket men ooh vad jag längtar till helgen! En dag kvar!

någon som vill ge dig värme när allting känns kallt

Så var mer än halva veckan över. Jag hade tur imorse, lillan åkte med sin mamma till veterinären med en av hundarna så jag fick ett par timmar ledigt. Sen tog jag henne till parken, till löparbanorna och sprang runt som en galning. Tyckte att hon lät lite konstig på rösten imorse och när vi kommit hem och lekt en stund med grannarna så kände hon sig mer hängig. Kompisarna fick gå hem och nu ligger hon nerbäddad bredvid mig i soffan och kollar på en film. Trist att hon mår dåligt men jobbet blir ju onekligen lättare för mig!
Sprang 37 min igår. Det sätter sig på hjärnan det där, så har det alltid varit. Tio låtar på mp3:n kutade jag, det blir som en tvångstanke att inte stanna.
När jag slutar ska jag åka till biblioteket och skaffa ett kort. Och sen frossa i böcker. Underbart. 
Den här veckan känns lång och lite ensam. Jag längtar till helgen.  

påslakan = lycka

När jag kom hit och sov min första natt i min nya säng tyckte jag att det var lite roligt att det inte var som sverige. Istället för ett vanligt täcke innuti ett påslakan hade de bäddat med först ett vanligt lakan runt madrassen, sen bestod själva täcket av ett vanligt lakan, en fluffig fleece-aktig filt, och sen på toppen ett duntäcke utan påslakan. Tre olika beståndsdelar! Det tog inte lång tid innan jag insåg att 1. Detta var alldeles för varmt för mig. 2. Det där understa lakandet väldigt snabbt korvade ihop sig och försvann någonstans under natten. 3. Det är rätt ohygieniskt att ligga och ha filten och täcket rakt mot kroppen utan lakan eller påslakan, som man ju kan tvätta.

Häromdagen frågade jag försiktigt min värdmamma om de hade några påslakan hemma men hon tittade bara konstigt på mig. Tydligen tycker hon inte om dem eftersom täcket försvinner ner i botten? Va? Men dom försäkrade mig att de skulle betala om jag ville köpa ett. Så idag efter gymmet svängde jag förbi target och haffade första bästa påslakan med tillhörande örngott. De hade typ två varianter, jag antar att det inte är många som använder det här. Det blev ett vanligt vitt som har lite hotellstuk över sig, jag bäddade såklart direkt när jag kom hem och nu sitter jag i min queen-size säng och bara njuter. Gud vad underbart att äntligen kunna svepa in sig i ett normalt täcke igen! Jag kommer sova så gott!

Det har varit en lång dag men allting kan botas med lite rix morronzoo live! Nyss spåddes det regn och blåst på lördag den 19 juni och roger rådde victoria och daniel att ha på sig helly hansen. Haha!!




Före




Efter

 

IKEA i USA

När jag åkte iväg till ikea i min svarta lilla pärla var jag ensam. Det bara blev så. Och jag tror att det var det bästa egentligen. När jag kom fram där blev jag helt pirrig. Det var som att jag skulle på dejt eller något! En dejt med sverige efter 6 veckors separation. Väl inne var allt som hemma. Precis som hemma. Grejerna, hur det var uppställt, hur rummen var möblerade, allt var som i sverige. Exakt. Och det var så härligt. Att det inte var det minsta amerikaniserat. Till och med skyltarna och hur det var upplagt, med barnens ikea precis framför restaurangen, var som hemma. Jag lät bli att kolla på prisskyltarna, som ju såklart är i dollar, och då var det precis som att vandra runt på ikea barkarby igen. Bara det att jag aldrig någonsin förut har varit ensam på ikea.
Jag åt köttbullar i restaurangen som smakade nästan som hemma, höll på att börja gråta när jag kände smaken av lingonsylt igen, och tittade ut genom fönstret. Att titta ner på flashiga bilar och palmer kändes så fel när man satt på ikea och åt köttbullar.
Och jag kände mig plötsligt väldigt långt hemifrån.
Men ändå var jag så stolt! Jag hade lust att skrika högt till alla amerikaner som var ute och shoppade heminredning att "Jag är svensk! Min landsman har byggt upp hela den här succén från ingenting! Det här är MITT ursprung!"
De hade till och med en svensk matmarknad vid utgången, med marabouchoklad, felix inlagda rödbetor och kalles kaviar.
När jag åkte hem, en del värmeljus och en burk lingonsylt rikare, kände jag mig väldigt delad. Det var som att precis ha fått en liten del av sverige och samtidigt som det var underbart var det som att sträcka fram en stor pizza till någon som svälter och när den stackarn tagit en tugga rycker man undan den igen.
Jag vill ha mer av sverige. Men det kan jag inte få.

Men min havregrynsgröt har klättrat många divisioner upp med lingonsylten som sällskap. Varje morgon känner jag smaken av min uppväxt. Det känns bra.











du sprang så fort du kunde för att hinna få ett lyft igen

Igår när huvudvärken blev för grym stack jag ut och sprang. När inget annat hjälper brukar jag träna. Jag gillar inte värktabletter. Vem vet vad dom innehåller liksom? Men jag gillar att springa dom ytterst få gångerna det känns lätt. När det känns lite som att flyga. När kroppen känns som en maskin och man bara fortsätter och fortsätter och tankarna stängs av, allt man gör är att sätta den ena foten framför den andra och när man närmar sig målet ökar man farten utan att ens tänka på det och att sjunka ner på gräsmattan, det. Den känslan. Allt snurrar runt, det är som att ligga mitt i en karusell, himlen är blå och allt blir så tyst. Det enda man hör är hjärtat som slår. Man snurrar runt, runt, runt och hjärtat bankar så tydligt, man riktigt känner hur hela kroppen dunkar. Då lever man verkligen på riktigt.
Så var det igår.
Jag stack ut ikväll igen, körde bilen till en park här i närheten. Det är en park, men det känns inte som det. Det är som ett motionsspår för cyklister och joggare, det går längs med en dal. Längst ner i dalen är det en sjö, en stor avlång sjö, och man springer liksom längs med vattnet, fast högt ovanför. Runt omkring är det träd och små kullar. Det var så sjukt vackert så det går inte ens att beskriva. Det måste upplevas. Utsikten var fantastisk, mina ben var pigga och det var sådär ljummet kvällsvarmt som det bara är på sommaren. Och i cali.
Och jag kunde inte låta bli att gång på gång önska att pappa var här. Gud vad han hade älskat det. Som ingen annan. Han hade varit lyrisk. En löprunda med den utsikten i solnedgången och du hade aldrig åkt tillbaka till sverige pappa!


jag har kämpat med en dröm

Det är söndag och allt är lite upp och ner. Vi har varit iväg på en marknad hela dagen här i burlingame och jag har fått ännu mer sol. Jag är glad men ledsen. Rastlös men trött. Lugn men orolig. Jag önskar att jag kunde reda ut mina tankar som ett garnnystan. Och rulla ihop dem prydligt.  
Jag var en sväng på ikea igår. Bilder och mer om det kommer senare. Men sen dess har jag känt mig konstig. Jag saknar sverige. Jag har sån bra kontakt med familj och vänner där hemma så dom saknar jag inte så hemskt, det är ingen speciell mat jag saknar, svenska kan jag prata med alex, men jag saknar sverige. Att köpa mellanmjölk på ica. Att betala med kronor. Att vandra på stockholms gator, längs med kanalen, och att titta upp mot stadshuset. Att höra andra förbanna sommarregnet. (Detta evenerligga pissande, som pappa brukar säga.) Att andas frisk kall svensk luft. Att köra bil och växla.
Det växer större och starkare och jag hatar det. För att det är så långt bort och för att jag inte kommer få uppleva det på så länge. Familjen kan man alltid prata med och dom kommer ju hit, men sverige får jag inte se på ett bra tag.
Jag ligger i min säng och lyssnar på en tätort på en slätt. Den går på repeat alltsom oftast just nu. Jag behöver inget annat. Winnerbäck hjälper mot precis allt. Jag blundar och i mina tankar sitter jag i yarisen och växlar till tvåan och säger till harald bredvid mig "sätt på säg till viola att hon lyser." Och han blippar på sin lilla mp3 och hänger upp den i backspegeln och så hänger den där och dinglar medans vi sjunger med och susar vidare mellan stockholm och bålsta.


solsting

Det har varit en lång dag och jag orkar knappt hålla huvudet uppe. Jag tror jag håller på att få migrän och sånt gör mig livrädd. Det måste vara solen. Men jag är inte bränd! Bara brunare än simone, haha, och hon ska vara från australien!
Det blev tydligen oavgjort mellan england och usa i VM. Varför satt beckham på bänken?
Jag måste nog lägga mitt stackars huvud på kudden en stund. Och sen ta det lugnt resten av kvällen. Det är ju en dag imorgon också.


post tack..?

Har just kommit hem från kvällshopping och middag med simone. Nu kan jag stolt meddela att jag varit på McDonalds i USA för första gången! Inte för att det var så mycket att hänga i granen precis, hamburgarna var inte alls större än i sverige, däremot betydligt billigare! En meny som vanligtvis kostar runt 50-60 kr i sverige kostar runt 35 här. Och läsken var enorm.
Imorgon har jag min första heldag och jag ser verkligen inte fram emot det. 

Dom som känner mig vet att jag inte direkt är den som ber om hjälp. Jag strävar efter att klara av saker och ting själv. Även fast jag vet att det är nyttigt och bra att be om råd och hjälp så har jag svårt för det. Jag tror att det handlar om att jag inte vill visa mig svag. Dels för andra men mest för mig själv. Jag har ingen anledning att tänka så, men det är som att jag inte vill vara beroende av någon annan, för om de då sviker eller lämnar mig kommer jag inte klara mig. Därför gillar jag att klara av saker och ting ensam och vara självständig.
Men nu tänkte jag faktiskt be om en liten grej. Det skulle vara så himla kul att få post hemifrån. Det behöver inte vara något avancerat, bara ett litet brev? Pappi jag vet att du hela tiden klagar över att du har så dålig fantasi så därför ger jag dig den här idén och önskan från min sida. Bara ett litet kort eller en bild eller en hälsning skulle göra mig så glad nu när hemlängtan börjar göra sig påmind.
Jag vet att de flesta som befinner sig utomlands ber om att få svenskt godis skickat, men det saknar jag inte alls konstigt nog. Eller det kanske inte är så konstigt förresten med tanke på den minimala mängd godis jag äter när jag är sverige. Det enda i matväg jag saknar är fiberhavregryn, men det vore ju lite overkill att betala hundratals kronor för att skicka havregryn värt 12:50 tvärs över hela jorden.
Men som sagt.. känner ni er manade så tveka inte! Jag skulle bli glad över vad som helst från sverige!


sista dagen av semestern

Foten är bättre men kan fortfarande inte träna. Ska försöka ge mig iväg på ett cykelpass imorgon, det känns så pass bra att jag nog ska klara av det. Dagarna flyger iväg och imorgon har lillan sin sista skoldag. Då börjar hennes semester och min tar slut. Jag vågar inte riktigt tänka på hur det ska gå att ta hand om henne hela dagarna i elva veckor, herregud, men jag hoppas dom ska anmäla henne till en hel del läger så det ska nog gå bra. På ett sätt känns det skönt att det drar igång, jag har varit nervös för det här sommarlovet ett bra tag nu och det känns alltid bättre när man är mitt inne i något jobbigt än precis innan. Så känner jag alltid, innan något jobbigt oroar man sig och mår dåligt, men mitt i något jobbigt kavlar man upp ärmarna och bara knegar på.
Är nyss hemkommen från en middag med dee, vi åkte ner downtown san mateo och åt på något hamburgerställe, en typisk amerikansk diner. Jag åt en sallad med fetaost och soltorkade tomater och dee åt kycklingburgare. Det var trevligt att bara träffas sådär och snacka, det är så skönt att ha någon så nära att prata med som förstår hur man känner. Inte för att jag klagar på min värdfamilj men man det är något helt annat att ventilera allt man tänker på med någon i ens egen ålder och som dessutom upplever precis samma saker som en själv. Tänk att jag blivit så bekväm med engelskan att jag kan sitta och konversera fritt men någon från australien, go tove säger jag bara!
Imorgon har jag min sista lediga förmiddag och sen börjar sommaren 2010, önska mig lycka till..


skadad!

Imorse när jag vaknade fick jag sån lust att gå på ett av passen som finns på gymmet. Jag hade två alternativ, body sculpt och något som kallades bosu sport. Jag valde det sistnämnda och det var något jag bittert skulla ångra. Själva bosun visade sig vara en platta på undersidan och typ som en boll på ovansidan. Så det var som en halv boll kan man säga, som låg stadigt på marken. Ledaren var en galen kvinna som verkade hypervältränad och hon satte igång att hoppa upp och ner på bollen som om hon aldrig gjort annat. Det tog inte många sekunder för mig att inse att det var sjukt vingligt och att jag skulle tappa balansen mer en än gång. Och efter ett par minuter var olyckan framme och mitt i ett hopp halkade jag av bollen, dunsade i marken och det small till i min högra fot. Jag har aldrig hört ett sånt ljud förut, det lät som att hela benet gick av. Min första tanke var att nu har jag brutit foten. Men skamsen som jag var över att ha ramlat var jag snabbt på benen och efter ett par sekunder kunde jag stödja på foten och även om det var plågsamt fortsatte jag passet. När jag väl slutade hoppa runt som en tok kom smärtan ikapp mig och i duschen kunde jag knappt stå upp. Fick hoppa på ett ben ut till bilen och sen dess har det bara blivit värre och värre. Foten är lite blå och ganska svullen men den ser inte hälften så illa ut som den känns. Det gör ont som bara satan och det blir värre och värre för var minut som går. När jag reste mig efter att ha suttit och kollat på lillans balettuppvisning i nästan tre timmar höll jag seriöst på att svimma. Det bultar och värker som bara den även om jag sitter ner och inte rör den. Att ens sätta ner den i marken nu är olidligt. Jag har aldrig stukat foten förut och jag börjar bli orolig. Ska det inte bli bättre med tiden? Jag vet ingenting om sånt här! Är det någon expert här som kan säga att det ska göra så här svinont och att det inte är någon fara?


en helg med alex

Så har jag nyss avslutat en helg med göteborgskexet och sitter här trött och nöjd. Det började i fredags, jag tuffade hem till henne, inga köer den här gången heller, när jag kom fram åkte vi med hennes små barn och köpte massa gott i affären. Barnen var typ hyperpigga och sprang runt som galningar, vi hade svårt att hålla koll på dem när vi var två, cred till alex som klarar det där själv! Han i kassan förstod direkt att vi var au pairer och började prata om vilka kurser vi skulle läsa på college och grejer.
Väl hemma la vi barnen och sen satte vi oss att svulla sushi och ben&jerrys. Självklart dracks det champagne till, vad annars hemma hos alex!
Vi somnade sött i hennes deluxesäng och när barnen vaknade nästa morgon lät alex mig sova i ett par timmar innan vi åkte ner på stan och åt frukost på en restaurang. Massor av ägg, bacon, stekt potatis och pannkakor. Och två pigga barn såklart. Efter maten var det dags för parken där vi spenderade några sköna timmar i solen. Sen åkte vi hem, dumpade barnen och hann med lite shopping innan det var dags för mig att åka hem. När jag kom hem märkte jag ur knallröd jag var och resten av kvällen ägnade jag mig åt att smeta in mig med aloe vera och gnälla över min solbränna. Fick till och med smärtstillande av min värdpappa för att jag skulle kunna sova på ryggen. Och ni där hemma, speciellt pappa, FÖRLÅT! Det var verkligen inte meningen att jag skulle bli så bränd, jag har faktiskt respekt för solen och jag brukar smörja in mig! Min värdmamma blev lite orolig också så hon gav mig en flaska med solskyddsfaktor 50 som jag alltid ska ha i handväskan haha!
Jag sov väldigt gott och vaknade pigg och utvilad och drog till gymmet en timme. Sprang som en galning på löpbandet, killen bredvid trodde nog att jag skulle tuppa av eller något. Men jag höll mig på benen och åkte hem och åt gröt. Sen följde jag med pappan och lillan till godisaffären, sen var hon och klippte sig. Det var en speciell salong för bara barn som skulle klippas och vid varje stol var det en tv med film för barnen. Det verkade dock inte lika seriöst som i sverige, hon tvättade inte ens håret på lillan utan sprutade bara lite vatten med en blomspruta

 och klippte lite toppar. Det såg typ ut som när jag klippte mamma! Och jag såg minsann att saxen inte var speciellt vass, ibland fick hon ta två gånger för att den inte klippte av allt!
Efter en snabb lunch tog jag bilen in till stan, det var nänligen dax för lite shopping och turistande med alex. Och det var ju verkligen inget att oroa sig för att köra in till stan! Det var ju lättare än att hitta till lillans balett! Hittade ett parkeringshus ganska snabbt och mötte upp alex på H&M, åh mitt älskade H&M, det var ett kärt återseende kan jag säga!
Vi gick runt och strosade och fotograferade och fikade på starbucks och hade det allmänt trevligt innan vi bröd upp vid 7-tiden och var och en åkte hem till sitt. Så med detta vill jag bjuda på lite bilder från en helg i sf och säga tack så hemskt mycket alex för den här helgen! Hoppas på fler i samma stil!




Smekmånad på bahamas? Nepp, middag hos alex!



Yummie!



Utsikten från alex hus, här är den berömda San Francisco-dimman!




Stekarn! Haha det roliga när vi åkte hem var att jag vinkade som fan när alex skulle svänga av eftersom hon var lite orolig över att hitta hem utan gps. Jag tyckte jag var så duktig som vinkade och gjorde tummen upp åt henne.. när jag kom hem och snackade med henne på msn visade det sig att hon INTE hade sett mitt vinkade men däremot vinkat själv som en galning utan att jag hade sett det! Asså vilka töntar vi är!




Downtown SF




Jag hatar att man måste säga sitt namn på starbucks, dom glor ju alltid så mycket! Jag föreslog för alex att jag helt enkelt skulle fejka och säga "jessica" nästa gång dom frågade, konstigt nog gillade hon inte den idén..




Det här visar hur van jag är vid att se ut som en idiot på bilder, jag tyckte den här bilden var jättefin men alex hatade den!




Jag älskar påsarna man får från victorias secret!



älskade sverige

Klockan är visserligen över midnatt i sverige, men här är det fortfarande kväll den 6 juni och därför är det fortfarande sveriges nationaldag.
När man flänger runt i världen och ser och upplever så mycket, så uppskattar man allt man har där hemma så mycket mer. Det är så lätt att sitta hemma i sin faluröda villa med vita knutar och klaga på lilla sverige och vilja ut i världen. Men när man väl kommer ut i världen inser man hur lyckligt lottade vi är. Alla här borta tycker det är helt sjukt att vi har gratis skolgång tillexempel. Till den listan kan läggas mycket, bara saker som skolmaten och den sjukvård vi har är något dom aldrig har upplevt här. Vi slipper krig och elände. Vi har underbar natur och en intressant historia. Tänk bara på dee som aldrig har känt på snö!
När mina värdföräldrar sitter här och berättar att i princip alla som har makt här i usa, allt från guvenörer till presidenter, är födda och uppväxta i en fin familj som har betalat för det dyraste colleget, vilket i sin tur har tagit dem vidare på karriärsstegen, så känner jag mig så lycklig över att vi inte har det så. Det är det jag älskar med sverige. Du kan födas i den fattigaste familjen och fortfarande kämpa dig upp till toppen. Du kan fortfarande ta studielån och komma in på ett bra universitet och få ett bra jobb. Föds du i en fattig familj här i usa kommer du förmodligen inte ha råd att gå på college hur bra betyg du än har.
Många i sverige klagar över att kurslitteraturen är dyr, men herregud, mina värdföräldrar började spara till lillans college redan innan hon föddes! Och det bara för att hon skulle ha minsta lilla chans att få en utbildning.
Innan jag kom hit trodde jag att folk här borta knappt betalade någon skatt alls. Men det visade sig vara helt fel, de har ett väldigt komplicerat skattesystem som inte alls är som jag trodde. Mina värdföräldrar betalar mer skatt än vad mina föräldrar gör i sverige, men de får varken sjukvård eller skolgång för sin dotter för pengarna. Vad betalar de då för? De betalar för krig och för att spärra in miljontals människor i fängelser på livstid.
Jag kanske inte jublar över att många av mina skattepengar delvis går till folk som ligger hemma på soffan i sverige, men jag har åtminstone chansen att få en utbildning och den sjukvård jag behöver.
Jag är så glad och stolt över att vara svensk här borta. Jag är stolt över abba, volvo, H&M och ikea. Jag är stolt över att vi får så mycket beröm för vår engelska och att vi kör bil så bra. Jag är stolt över det rykte vi har i usa.
Jag har flängt runt och sett mycket av världen, än är jag inte klar, men en sak är klar. När jag har upplevt allt världen har att erbjuda kommer jag tillbaka till sverige. Sverige är lagom, det är slaskvintrar, regniga somrar, höga skatter och en attityd av att aldrig vara förmer. Och det är det som har format mig till den jag är och det är där jag vill vara.


4:19:20

Du har alltid varit en sån som klarar allt. Vill du, så gör du det. Vad som helst. Inklusive att springa en mara på under 4,5 timme efter träningsuppehåll under hela vintern. Jag fattar fortfarande inte riktigt hur det gick till, men jag är inte direkt förvånad. Bara ledsen över att jag missade ditt första marathon. Det är första gången sen jag kom hit som det svider ganska rejält i hjärtat.
Du är min största inspiratonskälla i livet.
Jag är så stolt över att vara din syster.





värmebölja

Herregud vad varmt det är. De kalla vindarna är som bortblåsta (haha) och det börjar likna riktig semesterhetta. Gymmade och hängde med australienarna innan det var dags för jobb. Lillan var lite nere eftersom hennes kompisar, grannarna, inte var hemma och hon behövde nöja sig med att leka med mig. Jag föreslog att hon skulle hjälpa mig att tvätta bilen, vilket hon inte ville. Smart som jag var började jag ändå själv och efter ett tag kom hon minsann smygandes och ville hjälpa till. Vi skrubbade och skummade och putsade tillsammans i solen tills kompisarna kom hem och hjälpte till. Tills den stora sprutade ner sin syster med vattenslangen och den lilla sprang gråtandes hem. Men hon kom tillbaka snart och hjälpte till att dammsuga inne i bilen. Lillan och jag var genomblöta från topp till tå men inte gnällde vi! Sen spelade vi monopol och sen var det cheerleading. Det var en skön eftermiddag.

Imorgon blir det förhoppningsvis stek i solen och på kvällen ska jag på nytt försöka ta mig genom trafiken till tiburon och hem till alex! Jippi!


sushi, sol och harry potter

Det är så konstigt här. Till och med en jämförelsevis tråkig och händelselös dag är händelserik jämfört med där hemma. Jag minns hur jag brukade sitta där hemma i sverige och inte veta vad jag skulle skriva om, men här har det alltid hänt något värt att nämna när dagen är slut. Men jag antar att det börjas mattas av snart. När vardagen börjar gå sin stilla lunk här borta också.
Idag gick jag iallafall upp tidigt och tog ett riktigt masterpass på gymet, herregud, när jag var klar var jag så svag att jag knappt kunde ta mig in i omklädningsrummet. Väl inne var det några söta tanter som tyckte att min nya rosa träningsbag var snygg, tackar för det! Jag åkte förbi target på väl hem och köpte ett par solbrillor, sen köpte jag även sushi på hemvägen. När jag äntligen var hemma la jag mig ute på terrassen och stekte med mina två absoluta favoriter, sushi och harald på skype! Sen kom även pappa, så det blev en tredje favorit bara sådär. Han är fortfarande lika imponerad varje gång vi kan höra varandra genom datorn, haha välkommen till 2010 pappa!
När jag skulle åka och hämta lillan anförtrodde jag min värdmamma att jag var nervös för att hon skulle vägra gå på baletten. Hon kom med förslaget att vi skulle åka ner på stan och ta en glass innan och det var lillan minsann med på och bytte om så snällt. Vi hade det jättetrevligt, satt och åt glass och pratade och kollade lite i affärer innan jag gjorde i ordning hennes hår i bilen och vi åkte iväg till baletten. Så skönt att slippa bråka, jag var så lättad att jag nästan lyfte från marken!
När vi kom hem satte jag henne framför harry potter och här sitter vi nu. Jag har helt glömt hur underbar harry potter är, jag måste helt enkelt rusa iväg till biblioteket någon dag och låna böckerna! För en stund sen kom min LCC förbi en snabbis och vi hade vårt 2 week-meeting. Haha, det var lite sent kanske men det var trevligt att se henne och prata igenom allt. Det blev ett snabbt möte eftersom ingen av oss hade några problem att ta upp. Men det är bra att veta att hon finns där om man skulle behöva hjälp, att hon är jättesnäll och omtänksam gör ju inte saken sämre!
Resten av kvällen står till mitt förfogande och jag vet ännu inte vad jag ska göra med den.  
Egentligen skulle jag behöva tvätta bilen men det kanske får vänta tills imorgon.
Ha det bra där hemma! Tänker på er!!


stackars mina öron..

Det ringer i mina öron. Eller nej, det ringer inte, det värker. Jag bytte just rum för klarade inte av att vara i samma rum som lillan och hennes två kompisar. Den senaste veckan har jag konstant mått dåligt för vad jag utsätter mina öron för. Är det något jag är livrädd för så är det tinnitus. Det låter inte trevligt alls, och det värsta är att man aldrig blir av med det.
Får jag det nu så är det kört.
Men så höggljudda tycker jag inte att de är. Visst, de är ju barn och det klart att de pratar högt och tjoar till ganska ofta, men det är ju inte direkt som att stå längst fram i publiken på en rockkonsert. Eller som att ta hand om en tjutande sexmånadersbebis. Vilket miljontals människor gör dagligen. Jag vet inte om alla har det så här, i så fall lär ju alla mödrar och barnvakter i hela världen ha tinnitus. I och för sig vet jag att jag har speciellt känsliga öron. Har nog ärvt det av mamma. Jag skulle aldrig drömma om att lyssna på musik på samma volym som emma tillexempel. Höga ljud får mig att må psykiskt dåligt. Jag blir liksom rädd, nervös och ledsen.
Är jag oartig om jag har öronproppar från och med nu? Det hjälper inte att be dom vara tysta, det har jag gjort en miljon gånger de senaste timmarna. Kanske håller jag bara på att bli förkyld och det är det som värker? Varje gång jag gäspar känns det som att jag har lock i öronen som släpper. Jag längtar efter tystnad. Största möjliiga tysssstnad. 
Herregud, jag har nyss ägnat ett helt inlägg åt mina öron. Men efter idag tycker jag faktiskt att de är värda det.


Memorial day

Idag är det måndag men ändå röd dag eftersom det är memorial day. Det är en dag när man hedrar alla från den amerikanska militären som dött i krig, och mina värdföräldrar var lediga vilket betyder att jag också var ledig.
Men helgen började med lördagen och det var plötsligt stekande hett. Det har alltid varit soligt, men nu blåste det inga kallar vindar alls och skillnaden var påtaglig. Jag åkte och gymmade tidigt och mötte sen upp mina kära australienska tjejer. Vi åt pannkakor på ihop för första gången, tog dock inga bilder men det blir nog fler besök där under året kan jag tro. Sen åkte vi och shoppade, jag hittade äntligen ett par svarta jeansleggings som ersättning för dem jag lämnade hemma av misstag.
Väl hemma igen la jag mig på gräsmattan och stekte i solen i ett par timmar, sen åt vi middag och jag klickade hem sex and the city, första filmen från kabeltv:n. Jag älskar att man kan se massa filmer och tvserier helt gratis! Jag satt som klistrad framför filmen resten av kvällen medan mina värdföräldrar satt inne i andra vardagsrummet. Grattis till två vardagsrum, det skulle vi behöva hemma när pappa vill se nyheterna och jag och lillis vill se boston tea party eller hos mamma när hon vill se so you think you can dance eller animal police! Eller hur harald?!

Söndagen kom och jag gymmade såklart innan jag åkte hem, solade lite mer och gjorde mig sen i ordning för att åka till alex. Hon bor på andra sidan stan, på andra sidan golden gate bridge, och det ska ta ungefär 45 min att ta sig dit. Trodde jag. Jag tuffade på så bra efter gps:en, allt gick som smort tills jag hamnade på 19:th avenue inne i stan och stod still. Bokstavligt talat still. Gatan var 8 km och det tog mig två timmar att komma fram till golden gate. TVÅ TIMMAR! Efter ett tag var jag så frustrerad att jag ville gråta, men vågade ändå inte vika av från gps:en för att villa bort mig och misslyckas ännu mer. Så jag stod ut och när jag till slut kom fram till alex två och en halv timme senare, en och en halv timme försenad, kändes det som att jag hade varit ute på en roadtrip genom halva usa.
Alex såg så fräsch och glad ut och visade mig runt i huset innan vi åkte ner till tiburon downtown och åt på ett jättemysigt ställe vid vattnet. Kyparen var skum och frågade oss massa saker och tyckte nog att vi var konstiga som åt upp hela hamburgaren och allt annat på tallriken. Men vi struntade i det och gick vidare och åt en glass. Tiburon är så himla fint och mysigt, det ligger liksom i en bukt och det känns lite som en hamnstad. Alex hus är sjukt fint och har världens utsikt över hela bukten och bay bridge. Väggen i vardagsrummet som vätte mot vattnet var av glas från golv till tak vilket gjorde utsikten ännu mer fantastisk!
Eftersom vi var rätt sena erbjöds jag sova över i gästrummet och vi glodde på serier ett tag i alex rum innan hon somnade som en stock och började snarka, så då tassade jag in till det enorma lyxsängen i gästrummet och somnade sött som en riktig prinsessa. På morgonen åt vi frukost med hennes värdmamma och de otroligt söta små barnen innan vi hann med en snabb shoppingrunda före alex skulle jobba. Så jag åkte hem, den här gången var det inga köer och jag var hemma efter 50 min. Så jag solade lite, slappade och åkte till target och kollade runt lite. Jag älskar target! Det är en superstor affär, en kedja, som har allt. Och då menar jag verkligen allt. Man kanske kan jämföra det med coop fast tio gånger större. Det finns allt från mat, kläder, skor, smink, väskor, smycken, leksaker, möbler, elektronik, böcker, filmer, skivor mm. Jag tillbringade några sköna timmar där och sen åkte jag hem och kollade på lillan som invigde poolen. 

Nu sitter jag här och är alldeles för trött för att göra nånting alls. Mer än att tända lite doftljus, poppa en påse popcorn och lägga mig och glo på top model. 
Det låter bra det!

Imorgon är det 1 juni, herregud vad fort tiden går.