Fotboll, 4-3, lycka

Rätt som det var kom favvo med ett nystartat lag ute på landet och drog med mig och första träningen var rolig och andra ännu bättre och jag var tydligen inte så dålig som jag trodde, eller så hade de bara desperat brist på spelare, för rätt som det var stod jag där med alldeles för stora skor och kläder på mittfältet och domaren blåste och jag deltog därmed i min första fotbollsmatch någonsin.

Jag som hatade fotboll när jag var liten och var för feg för att börja när jag blev lite äldre och nyfiknare. Nu är jag alldeles för stor för att börja på nåt nytt, trodde jag. Men nu när jag bor i ett annat land är det liksom inte lika pinsamt om man skämmer ut sig. Jag kan ju alltid skylla på att jag är svensk, tänkte jag och svarade osäkert ja till att komma på matchen och räknade med att sitta på bänken hela tiden.

Döm min förvåning när jag blir satt från start på mittfält. Döm min rädsla när motståndarna ser hur proffsiga ut som helst och deras tränare står och skryter över hur länge sen det är dom förlorade en match. Döm min rädsla när de säger att de kom tvåa i själlandsmästerskapen förra året. Vårat lag som hade existerat i en och en halv vecka utan att träna ihop allihopa samtidigt en enda gång, vi hade ingen aning om hur vi spelade och hade knappt hunnit med mer än att presentera oss. Favvo och jag stod och svor över att vi skulle få stryk med 10-0 minst och när matchen blåste igång och vi såg hur duktiga och säkra dom andra var så tackade i alla fall jag min lyckliga stjärna för varje minut som gick utan att de började spotta in mål. 
Döm då min glädje när vi gör det första målet.

Och inget slår att springa sig fri, se målvakten falla, få en smörpass och bara kunna bredsida in bollen i halvt öppet mål till vänster om en ilsken motståndarback. Att vända sig om och liksom inte kunna fatta, att jag gjort mål, att jag gett oss ledningen, min första match, efter att ha spelat fotboll i en vecka.

Att spela vänster mittfält och få spela helt från start och matchen ut. Att springa så mycket att lungorna väser och benen krampar. Att höra motståndarlagets tränare skrika och skälla i panik. Att höra vår tränare och favvo peppa och få alla att kämpa livet ur sig. Att höra domarens vissla och veta att matchen är slut, att vi får vila, och att vi har vunnit.
Att stå i en ring och skrika, att ligga på gräset och inte kunna fatta hur jävla bra vi är, att sitta i bilen hem och bara vara lyckliga och stolta och gång på gång upprepa att vi vann vår första match. Vi vann mot själlandsmästerskapens silvermedaljörer. Vi vann.

INGET slår det.


Lyckodag

Du vet en sån där dag när allt är underbart, från början till slut? När allt bara funkar, och man slås av tanken att just nu kan ingenting gå snett, just nu kan ingenting komma åt en? Gud välsigne de dagarna.  

Det började med en mattelektion, och jag som annars inte brukar vara det största mattegeniet, utan tvärtom, fattade allting och det var som att tända en lampa i min numera förvirrade mattehjärna.
Det följdes av historia, och vi fick tillbaka våra 2 g-uppgifter, den där som vi fick två dagar ledigt för att skriva, den som hela klassen gick fullständigt upp i, och jag fasat för att få tillbaka eftersom jag kände att den inte blev lika bra som den kunde ha blivit. Jag var helt säker på att 10 var långt bort, och var helt inställd på 7. Så döm min förvirring när jag ser siffran lysa igenom baksidan och vänder på bladet och ser ett 12-tal närmast stå och le glatt åt mig. Jag räckte över häftet till Trine och bara gapade. "Det är ett skämt. Winnie driver med mig." (Ja, vår historialärare heter Winnie och startade första lektionen med att säga; "Jag heter Winnie, som Winnie the pooh.")
Jag trodde verkligen att det var ett skämt. Men efter en stund gick det upp för mig att det faktiskt var sant, att jag hade fått högsta betyg, det som är lika svårt att få som ett tredubbelt MVG. Det har varit mitt mål, målmedveten och vinnargalen som jag är, att få 12 i något innan jag flyttade tillbaka. Men efter matteprov med 00 och fysikprov med 02 måste jag erkänna att jag börjat uppge den tanken. Men nu är alltså mitt mission completed och jag kan stolt återvända till landet där de pratar lite mer normalt i sommar, lyckligt medvetande om att jag i alla fall i ett tillfälle lyckats visa danskarna vart skåpet ska stå och vad svenskar egentligen är kapabla till.

Efter den lyckan hade vi tre timmars håltimme och favvo och jag tog bilen och åkte ner på stranden med hennes hund. Det var precis som på film, favvo sprang runt med den överlyckliga och genomblöta hunden och kastade stenar ut i vattnet, och jag gick lite bakom och samlade stenar. Måsar flög över våra huvuden och vågorna brusade och det var blåsigt och somrigt och lycka.
Sen åkte vi ut till hennes pappa långt ute på landet för att jag skulle få se hur hon bodde när hon var liten. Det var hästar och fotbollsplaner och hela köret och vi låg ute på nån skum men underbar hängmatta och jag fick se världens roligaste kort på Trine som korthårig pojkliknande tioåring. Hon var så galet söt och det såg så roligt ut att jag skrattade halvt ihjäl mig.
På vägen hem fick jag prova att köra bil! Det var en grusväg på privat mark utan varesig några andra bilar eller levande varelser i sikte, så bara lugna.
Förra gången jag körde gick det rent ut sagt skitdåligt och både pappa och jag flippade helt ur över min dålighet och jag svor över att aldrig mer köra bil igen.
Men nu hade jag en betydligt lugnare och mindre hispig lärare vid min sida och jag startade bilen helt utan hopp och dunsar och körde galant, växlade, för första gången, och körde vidare, tills vägen tog slut och jag helt perfekt, stannade bilen utan minsta besvär. Det var ljusår från mitt senaste försök, den här gången kändes allt så rätt och lätt och var så himla kul och gick så bra att jag bara hoppade och studsade av lycka efteråt.

Så tuffade vi tillbaka till frederikssund och hämtade upp Natalia och Rikke och åt lunch innan vi åkte till skolan och fyrade av raketer på fysiken.
Efter det åkte jag hem och fick lite mer gratulationer från familjen här hemma som vet vad ett 12-tal betyder.
För familjen i sverige sa det nog inte så mycket, de vet att det är det högsta man kan få, men de vet också att jag hade alla mvg i ettans kurser. Men åh, det där 12-talet är värt mer än alla mina mvg tillsammans.

Senare på kvällen fick jag ett sms från favvo som just hade slagit Sigurds rekord i pinball från skidresan.
Och det fick avsluta den perfekta dagen.

Over and Out.


Om friidrott - för mig

Anledningen till att det här inlägget kom till var vad vi numera ägnar idrottslektionerna till. Just precis, friidrott. Det som borde vara min paradgren. Vi ska välja en gren, göra ett träningsprogram, och under 8 veckor träna vår gren och se hur mycket bättre vi blir. Alla vet att jag har gått på friidrott i tre år. Det de inte vet är att jag inte direkt var någon supertalang. Snarare tvärtom. Att jag totalt tappat formen sen jag kom till Danmark försökte jag förklara, men ingen lyssnade. De bara fortsatte att håsa upp mig tills jag framstod som ms bekele allra minst.
Och att jag har varit konstant sjuk med lunginflammation och hela baletten i två månader, och faktiskt fortfarande är förkyld och hostar och superlätt får astma gjorde ju inte direkt saken bättre.
Så istället för att spöa skiten ur alla och springa 1500 meter fortare än vinden så kunde jag knappt jogga sträckan och min andning löd inte och tiden var så dålig att jag inte ens tänker skriva den här. Jag fick stryk av Bibi och det gjorde kanske allra ondast. Jag hatar att få spö. Jag hatar att förlora. Och eftersom det bara var vi två som sprang så kom jag ju faktiskt sist. Det hatar jag ännu mer.

Men trots att jag lät som en säl med min andning efter och sög i mig astmapulver som besatt så spred sig den där underliga känslan av välbefinnande i mig. Och efteråt, i omklädningsrummet, så var energin på topp och jag gjorde armhävningar och pendelövningar och stretchade och hängde i ribbstolen. Kunde inte sitta still.
Och då slog det mig hur otroligt mycket jag har saknat det där, trots att jag inte så ofta tänkt på det.

När jag tänker tillbaka på friidrotten är det med blandade känslor. Träningarna allra oftast pepp, tävlingarna allra oftast depp.
Jag hatade att tävla för att jag alltid var sämst. Hoppade två meter kortare än de andra i längd. Kom sist i sprinterloppen. Kom överdrivet sist i långloppen. Blev varvad. Fick de där och-så-klappar-vi-extra-för-den-stackaren-som-kommer-sist-och-kämpar-så-duktigt-applåderna, som jag verkligen hatade. Jag ville inte bli applåderad av medlidande. Jag ville inte få ära för att jag kämpade så bra. Ska man få ära ska det vara för att man vinner, och annars kan det vara.

Jag är helt säker på att jag tränade fel. Min snabbhet har aldrig varit något att skryta med. Jag sprang långsammast på rasterna i lekis och jag sprang långsammast på träningarna i BIK. Kanske kan jag skylla på långsamma muskelfibrer, kanske var det bara att jag inte gillade att springa fort. Jag ville springa långt. Låta benen bära mig upp och nerför skogsbackar, kilometer efter kilometer i total terapi, allt som hörs är andningen och naturen och fötternas lätta trippande steg.
Det finns två anledningar till att den drömmen aldrig blev till något mer än en dröm. Det första var att BIK som jag tränade med, såg långdistanslöpning närmast som ett skämt, och det andra var att jag själv hade för dålig självdiciplin till att ge mig ut och springa själv.
Jag skyller inte på klubben. De är snälla och roliga och vill väl och jag älskade att träna med dem. Men jag blev aldrig riktigt en av dem. Jag passade aldrig riktigt in. Jag vet inte varför. Kanske för att jag insåg rätt snabbt att hopp, kast och sprint inte var min grej. Kanske för att jag aldrig blev bättre. Det är svårt att räknas när man envisas med att aldrig tävla, och samtidigt bara blir sämre och sämre allt eftersom tiden går. Då blir man gärna sedd som den där som sköter sig själv och lallar runt och aldrig satsar, aldrig blir något.
Jag ville så gärna. Jag tycker ju om att träna. Inte för att jag hade något emot att springa ensamma intervaller eller fotbollsplansdiagonaler medans tränarna instruerade de lovande hopparna, kastarna och sprinters, men det var svårt att få motivation. Svårt att se varför jag egentligen inte bara tränade själv.

Jag tänker på hur utanför jag kände mig, när jag blev förbisprungen av någon som är fyra år yngre, hur jag förbannade de eviga 100-metersintervallerna och mig själv för att jag aldrig någonsin blev snabbare, eller när jag joggade fram och tillbaka uppe i hallen för att slippa värma upp med fotboll och visa mig sämst på ytterligare en sak.
Jag tänker på hur synd det är, att jag aldrig riktigt fick styr på det under de tre år jag tränade. Att jag inte gav mig fan på att bli bättre, att jag bara flöt med och lät saker och ting ske utan större entusiasm.
Men ändå saknar jag det. Skratten med pers och eve, cyklingen till träningen om somrarna, tovas knäppa påhitt, armhävningarna tills armarna domnade, grodhopp tills hela världen vändes upp och ner, att komma hem och vara fullständigt slutkörd och samtidigt så fullproppad med energi att det känns som om man skulle kunna springa jorden runt. Så glad jag blev när någon tränare såg att jag hade blivit starkare, eller när jag plötsligt kunde kasta med fyrakilosbollen istället för tre. När jag plötsligt klarade att lägga pannan mot golvet vid stretchen, eller kunde göra 20 armhävningar utan att vila.
Och jag saknar mig själv, som jag var då. Pigg, avslappnad, hade koll på mina grejer, en fast rutin, åt bättre, sov bättre, levde bättre.

Ibland kan jag undra vad som hade hänt om jag verkligen hade satsat, och fått den rätta hjälpen för långdistans och inte bara gett upp och hoppat 2 meter i längd istället. Om jag hade pallat, hur långt jag hade kommit.
Nu är jag snart 18 år, och allt känns försent. Hade du vetat min tid på 1500 igår, hade du sagt detsamma.
När jag kommer hem kanske jag börjar springa med långdistansarna i BIK. Medelåldern är typ 50 år, 90% är män (gubbar) och de brukar basta efter löpningen och sitta och äta bullar. Till råga på allt kallar de sig långskubbarna, och det säger väl allt. Men trots det, så tror jag faktiskt att det skulle passa mig bättre.

Vad ska man göra ända fram till maj?

Och min undran är extra stark när läget visar sig bli precis just så här. Igen.
Glöm allt jag sa om superimmunförsvar och ingen sjukdomsdag sen sjätte klass. Glömt? Bra.
Mitt immunförsvar är numera nere på minus och jag knaprar penicillin igen och andas in astmapulver som aldrig förr. Hostar sönder mig på nätterna. Svettas och fryser om vartannat. Och resten kan ni gissa er till.

Jag var rätt dum som åkte på skidresa ett par dagar efter lunginflammationen och trodde jag skulle klara en vecka av fest, snowboard och tre timmars sömn varje natt. Och två bussresor ala 24 timmar med folk som hostade och snorade och med air condition på max. Lever man dessutom så tätt som vi gjorde så är det inte konstigt att en sjukdom hos en person resulterar i att alla tio däckar fullständigt. Man kan lätt urskilja oss skidresefolk i klassrummet av ljuden att döma. Om vi ens klarar av att komma till skolan.

Men trots sömnlösa nätter och plågsamt långa skoldagar i feberyra så var det värt det, alla gånger om.
Martyr? Inte alls.

Avoriaz 2007

Då var jag hemma igen, den här gången från min sista resa på ett tag. Det känns som att jag svävar en bit över marken, fullproppad av nya upplevelser, minnen, vänner och saker att tänka tillbaka och skratta åt. Jag vet inte ens vart jag ska börja, vad hände egentligen?

Bussresan var lång och vidrig. 24 timmar i buss är inget jag upplever frivilligt igen. Det skulle vara för en vecka i avoriaz i så fall, det är nog allting värt.
Jag bodde i lägenhet med Julie, klassens kärlekspar, samt favvotrine. Lägenheterna var pyttesmå och det hade varit en rejäl utmaning för normala människor att hålla ordning där inne. För oss var det komplett omöjligt.
Jag blev ju rejält taggad av snowboard i St Johann, och var fullt övertygad om att den här veckan skulle bli den veckan då jag lärde mig åka snowboard. Vilket det faktiskt blev, efter många timmars åkning ensam och rätt många fall så stämde det allt oftare och även fast det inte går lika fort som när jag åker min usla skidåkning, så måste jag ändå säga att jag har lyckats. Jag kan numera åka snowboard!

Det här var en sån vecka där höjdpunkterna är fler än icke-höjdpunkterna. En sån resa man minns livet ut, för att det hände så mycket sjukt och oväntat att man ibland undrar om det verkligen hände. Men det gjorde det. Med oss börjar jag tro att ingenting är omöjligt.


Jag minns bäst av allt:

- När Trine och jag kravlade oss upp för backen hem och kröp igenom staketet på natten för att vi var för lata för att gå runt.
- Pubcrawl med buffalolek, och framför allt, vad den kvällen slutade med för några av oss. Inga namn nämnda.
- När Natalia och Trine envisades med att lära sig snowboard klockan fem på morgonen och jag sprang bredvid och försäkrade att det hade varit lättare om de åtminstone hade haft snowboardskor på.
- Morgonen hos guiderna med mobbasvenskensång, panikmatlagning och svedbankenursäkter.
- Trines påhälsning av spanjoren och hur hon försökte gömma sig men efter ett tag fick erkänna att hon bodde där och att det var henne han hade följt hem kvällen innan.
- Hr supernice, och Natalias fruktansvärt odriskreta sätt att prata om honom när han var i närheten.
- Trine och Sigurds veckolånga turnering i pinball, och hur sura de blev när den andra slog rekordet.
- Natalias sätt att svära och vilken krock det är när världens sötaste lilla människa fyrar av svordomar som lätt skulle golva en borstbindare. 
- Den härmade svenskan från Natalia, Katrine och Trine. Hur de gick på gatorna och kastade ur sig den ena svenska svordomen efter den andra och jag bara skrattade.
- Natalias jag-har-aldrig-åkt-skidor-förut-och-är-livrädd-för-fart-skidstil, och hur hon bara garvade och var allmänt glad trots att vi andra blev eniga om att vi aldrig någonsin sett någon åka så dåligt som henne.
- Le mur suisse, Europad brantaste puckelpist. Pelle lovade att jag inte skulle dö, och det var allt som behövdes. Det tog satans lång tid, jag liknade en idiot och mjölksyran praktiskt taget sprutade ur öronen, men ner kom jag.
- Veckans låt, Fuck her gently, på repeat i timtal. Och att guiden, Han Den Snygga, kom på rutinbesök och sjöng med och höll med mig och favvo om att den var asbra.
- Den totala friheten, att få vara precis vem man vill och faktiskt komma hem och veta mer om sig själv än vad man gjorde innan man åkte.


"Har ni fått spagetti till middag? ..ja, jag ser det."


"Hon liknar en illegal."


"Om det hade varit burgerkingmat hade det varit okej."


-"Jag spöar skiten ur dig!"
-"Vad säger du, vill du ha en cigarett?"


"Hey Judith!"


"Så var det bara handen ner och säga hej."


-"You wish!"
-"Det gör jag faktiskt.."


"Fyfaan altså!"




Jag tror att vi är en del som instämmer i att det som händer i avoriaz, stannar i avoriaz. 
Tack för en underbar resa som jag aldrig någonsin glömmer.