Phuket baby!

Äntligen tillbaka i älskade thailand!
Efter en knapp vecka i malaysia hade vi fått mer än nog. Det regnade från och till hela tiden, maten var trist, typ nudlar och köttslamsor utan krydda i en trist osmaklig buljong, allt var dyrare än thailand och folket var helt sjukt jobbigt! Vart är respekten för det personliga spacet kan man undra? Antagligen har de inte tillräckligt med turister för att veta hur man ska bete sig, de verkar inte riktigt ha fattat att man som turist inte uppskattar att försäljaren går i princip med tänderna i nacken på en när man kollar in kläder, att det inte är så trevligt när folk drar i ens armar, kläder och väskor, skriker högt diverse smeknamn efter en, går bredvid och försöker sälja vad det nu är de vill sälja i 100 meter trots att man redan gjort klart från början att man inte är intresserad. Till slut hade jag mest lust att ställa mig rakt upp och ner och skrika som ett barn, NEJ jag vill inte köpa fejk-bälten eller fula kepsar, inget jävla sidentyg för 50 kr metern, NEJ jag vill inte ha massage eller åka taxi till världens ände eller köpa billiga dvd-filmer med b-skådisar från malaysia, SLUTA dra i mig och kalla mig honey, låt mig vara, rör mig inte och HÅLL BARA KÄFTEEEN!
Men det gjorde jag såklart inte.


Bussresan till singapore blev väl inte riktigt som väntat. Visst, sätena var sköna och stora och det fanns både kudde och filt, men vad hjälper det när de envisas med att dra på AC tills det är kallt som en dragig oktoberdag i sverige? Vi satt och huttrade och hackade tänder och det var en lättnad att kliva av vid singapores gräns klockan 5 på morgonen för att stämpla passet. Kön var helt otroligt lång och långsam och när vi till slut hade kommit igenom och skulle ner till vår sibiriska buss fanns den inte där. Vi sprang runt och letade som galningar överallt för att till slut komma fram till att den hade åkt utan oss. Vi hade lyckligtvis allt vårt bagage med oss, men det kändes ändå helt otroligt jobbigt att stå där, kolsvart var det ute, vi hade inte sovit ordentligt på jag vet inte hur många nätter, överallt sprang det stressade människor och bussar tutade och vi hade ingen aning om vad vi skulle göra. Jag bestämde mig för att helt enkelt sätta mig på min väska och gråta, men inga tårar kom. Kanske har prövningarna vi gått igenom gjort någon nytta i alla fall, det kändes onödigt att slösa energi på annat än att lösa problemet.

Vi vandrade in till ett office med bussinformation där det satt en knubbig tjej och sov över skrivbordet. Hon hade bara hand om de allmänna bussarna, sa hon, och kunde inte hjälpa oss. Hon sa bara att det var otroligt dåligt att bussen hade gått utan oss, att det var långt till flygplatsen och att det inte fanns någon bankomat i närheten. Vi frågade om man kunde betala med kort till taxi, och ja då, vi hade väl singapore bankomatkort? Eeeh, naturligtvis, varför skulle vi inte ha det liksom?
Till slut vandrade vi i alla fall med allt folk och kom till ett litet köpcentrum, där fanns det gott om butiker och banker och bankomater. Tack för informationen, tänkte vi surt och slog oss ner på gatan för att vänta på att solen skulle gå upp och bankerna skulle öppna.
Vi försökte också de om det var så renligt som vi hade hört, och nog var det rent på gatorna men inte så kliniskt som vi hade förväntat oss.
Efter en liten stund kom det fram en man till oss och frågade om vi hade problem, vi såg väl lite malplacerae ut där vi satt kan jag tänka. Han hjälpte oss i alla fall att växla in de sista malaysia ringit till singapore dollar och sen begav vi oss till busstationen. Vi hade fått reda på att det gick tåg till flygplatsen så nu skulle vi bara hitta en tågstation. Vi kastade oss över en stackars skoltjej som hjälpte oss att köpa biljett på bussen och som även visste vilken buss som gick förbi en tågstation. När vi kom fram var det superlätt att se vilken linje vi skulle ta, allt var uppritat precis som den svenska tunnelbanan och det var även enkelt att köpa biljett i en automat som fanns precis bredvid. Tacka vet jag för ett fungerande system!
Dock var det lika trångt på tåget som den svenska tunnelbanan, men det var bara att stå ut. Tåget var helt sjukt rent! Överallt fanns skyltar på hur mycket böter det var på diverse nedskräpning och liknande, att spotta på gatan, slänga skräp eller spotta tuggummi medförde böter på ca 2500 kr, att inte spola i en offentlig toalett kostade ungefär det dubbla och att hoppa ner på tågspåret gjorde en 25000 kr fattigare.

Till slut kom vi i alla fall fram till flygplatsen och satt där i ca 8 timmar innan vårt plan äntligen tog oss till phuket.
Så det blev till att se singapore vakna till soluppgången, lite kollektivtrafik och en visit på flygplatsen. Mycket mer singapore blev det inte, men vi kände oss ärligt talat ganska nöjda med det.

Så nu återstår att resa runt lite här och sola, bada, tvätta kläder, packa om väskan och så vidare, tills den 7 då vanja kommer hit.
Kata beach som vi är på är ett riktigt svensk-ställe och överallt hör man försäljare som ropar "tjenare" eller "billigt, billigt, nästan grratis!" Lite irriterande, men okej så länge man håller sig borta från de allra värsta turistfällorna. Än så länge har det inte blivit så mycket festande, är lite för snål tror jag, men det ändrar sig nog med tiden och tills att vanja kommer ner! Hon måste ju få prova på en thailändska bucket i allafall!


Vi njuter i fulla drag av thailand som är både billigare, har trevligare människor, godare mat, bättre väder och finare stränder. Vad mer kan man begära liksom?
Ha det bra där hemma och ta hand om er och varandra!


Singapore next!

Hej allihopa hemma i det kalla och snöiga sveriget! (och danmark också naturligtvis - rugtoftenfolket! :)

Sitter här och slår ihjäl lite tid innan nattbussen, som ska ta oss till singapore, ska rulla vid midnatt. Dagen har spenderats med shopping på hög nivå, mestadels i china town, som våra kära tvillingar tipsade oss om. Det var bra shopping kan jag säga! Dock lite långrandigt efter ett tag, varje butik sålde i princip samma kläder, men jag klagar inte, då kunde man ju bara titta ut snyggaste plagget och sen köpa det på det stället där det var billigast! Fia köpte redan igår ett par skor, vi shoppade loss rejält på krimskrams som nagellack och diadem, idag blev jag en jättesnygg kjol rikare och även en ögonskugga. Kjolen var jag tveksam till först, tyckte 85 svenska kronor var lite mycket, men herregud, snygg var den och hade jag varit hemma hade jag inte tvekat en sekund!

Jag har ju glömt att skriva om vårt hittills största äventyr; fish spa! Det stod högt på vår prio och på "att-uppleva-listan" vi noggrant präntade ner redan på flyget från sverige. Fish spa finns lite var som helst i malaysia och går ut på att sänka ner sina fötter i en bassäng full med små hungriga fiskar som under en halvtimmes behandling nafsar och biter bort all död hud från fötterna. De äter våra fötter fräscha helt enkelt! Det här var fia och jag dundersäkra på att vi skulle prova, och i penang slog vi till. Vi fick duscha av fötterna, sätta oss på kuddar på bassängkanten och låta fiskarna väl smaka. Till att börja med fick man panik. Till och med jag. Fia var helt paralyserad och det jagade upp mig ännu mer. Det var en helskum känsla av att fiskarna liksom äter från en och det krävdes lite självbehärskning för att sitta kvar. Speciellt när fia drog upp sina fötter så att alla 6452784527 fiskar kastade sig över mina stackars fötter. Fiskarna var inte så stora, runt 5-6 cm kanske, men det fanns tre stycken riktiga bjässar, typ mal-liknande saker, som liksom sög sig fast vid foten och jobbade sig fram som en långsam dammsugare. Det kändes precis som att det pulserade ström genom foten, men det gjorde inte ont. Vi fick sällskap av ett par från holland, kvinnan var en riktig cooling men mannen fnissade och vred sig som en mask hela tiden. Fia satt och kved under hela behandlingen och fick en massa medlidande från våra holländska vänner. Själv tyckte jag att det var ganska behagligt, den första obehagskänslan försvann ganska snabbt. Efter en halvtimme var fötterna om inte silkeslena, så inte långt därifrån. Jag njöt av att ha så mjuka fötter och skulle lätt kunna göra det igen, men då lär det bli ensam, för fia klargjorde direkt att det här var bland det läskigaste hon hade gjort och det skulle definitivt aldrig ske igen.

Hoppas att jag inte har glömt något annat nu, skriver igen när vi kommit till phuket. Ta hand om er och njut av sportlovet ni som nu lever den lyxen! Vi hörs! Kram från mig. :)

Kuala Lumpur!

Nu är vi då ÄNTLIGEN i Malaysia efter mycket om och men! Det började i surat thani, tidigt som attan gick en minibuss mot malaysia som vi hade den tvivelaktiga turen att vara med på. Efter en hel del spring fram och tillbaka på gatorna, betalandes av gränspengar, byte av bussar så hittade vi rätt buss.. Som inte ville starta. Chauffören höll på och försökte i flera minuter innan han gav upp och försökte med den briljanta iden att hälla i lite bensin. En deciliter hällde han i och bilen startade direkt! Men dog någon sekund senare. Han muttrade och fortsatte plåga den stackars bilen i tio minuter till, innan han till slut hällde i en liter bensin till.. och bilen startade perfekt! Herregud! Har han inte lärt sig att det finns en bensinmätare? Vad trodde han att bilen gick på? Luft och solceller? I alla fall bar det av och efter att ha stannat ytterligare två gånger och packat på mer folk så att minibussen till slut var full till bristningsgränsen, skumpade det iväg söderut. Och skumpade gjorde det. Man var tvungen att hålla i sig för kung och fosterland, ett krampaktigt tag om sätet framför var högst nödvändigt för att inte krasha upp med huvudet genom taket. Jag fattar inte hur vägarna kan vara så dåliga?

Efter många timmar var vi i alla fall framme i penang. En liten semesterö som man tog sig till via bro från fastlandet. Vi trodde att vi skulle komma till just en turistort, så vi blev lite småstressade när det visade sig att vi hamnade mitt i en ganska stor stad. Det satt med en medelålders gubbe i bussen som ständigt pratade i telefon men vad vi förstod det som, någon som skulle hämta upp honom. Vi frågade honom om han kände till ön och om han visste vart det fanns bra stränder och han erbjöd oss att lifte med honom och hans väns fru som skulle hämta upp honom. Så det gick vi med på. När vi hoppade in i fruns lyxbil körde vi först till banken för att ta ut pengar i vad som visade sig vara världens artigaste bankomat! Den började med "Hello tove agelii, what can I do for you today?" till att vänligt guida mig igenom hela processen och avsluta med ett "Always a plessure to help you." Vilken stil! Sen skulle vi tydligen äta middag. Det var bara för mig och fia att gilla läget och haka på till något food-court liknande ställe, där man beställde mat från den disk som lockade, sa vilket bordsnummer man satt på, och så betalade man när de kom ut med maten. Det låg precis vid vattnet och var riktigt billig mat. Efter maten körde vi upp längs med kusten på ön och kom till en liten mer turistdel. Vår vänlige men som visade sig vara från singapore, men bodde i england sen 30 år tillbaka, kunde bra engelska om än med den obligatoriska pikanta lilla brytningen som avslöjade hans asiatiska sida. Han hjälpte oss i alla fall att hitta ett hotell, malay kunde han också prata, och försökte till och med pruta ner priset för oss. Till slut fick vi ett rum för 80 RM (ca 200 kr) per natt, vilket egentligen var över vår budget, men klockan var mycket och frukost ingick så vi slog till.

Dagen efter låg vi på stranden mest hela dagen, det var dock en besvikelse efter att ha varit i paradiset koh tao. Stranden var helt okej men vattnet var inte alls lika klart och vackert, så vi var mest glada att åka därifrån. Dessutom öste regnet ner på kvällen, så vi kröp upp i sängen och glodde på malaysiska såpor i ett par timmar.
Igår morse tog vi bussen ner till stan igen och sen började helvetespromenaden efter att hitta en buss till kuala lumpur. Vi gick och gick och gick och gick. Väskorna var tunga och solen gassade, fia svettades nästan mer än på vår bergsklättring på koh tao, och efter över en timme, när humöret började tryta ordentligt, sprang vi över en resebyrå som hade en buss till kuala lumpur som precis skulle avgå. Vi sprang fram till bussen som stod och väntade vid ett rödlyse, kastade in våra väskor och hoppade på. Resan tog sex timmar och skumpade nästan ännu mer än förut, jag trodde seriöst att mitt säte skulle lossna från golvet så mycket gnisslade det. Dessutom var AC på max och vi satt till slut och hackade tänder. Folk började bylsa på sig varma tröjor och till och med jackor, men jag och fia satt där i våra shorts och linnen. När vi slutligen klev av bussen hade jag ont i halsen av all kyla.

Vi hittade ett hostel direkt, dock med de absolut sunkigaste rum vi någonsin sett, men det gick att låsa så det fick duga. Rummet rymmer typ två stenhårda sängar och ett minimalt litet bord och thats it. Inte ens ett fönster. Det kändes precis som en fängelsecell, men ganska billigt var det så vi bestämde oss för att stå ut i två nätter. Tur var väl det, eftersom att tio minuter efter att vi hittat boende så öppnade sig himlen igen och regnet fullkomligt vräkte ner. Folk stod upptryckta under det lilla tak som fanns på trottoarerna och det var omöjligt att försöka ta sig någonstans för middag. Därför fick det bli det allra närmaste, KFC. (avis harald?) Vi pulade i oss lite kyckling och rid och någon buljongsoppa och traskade sedan tillbaka till vår cell. Idag ska vi boka flyg från singapore till krabi, vi har bestämt oss för att flyga tillbaka till thailand för att få 30 nya dagars visum, åker man buss över gränsen får man endast 15 dagar. Blir det för dyrt får vi försöka flyga härifrån KL (som det tydligen heter på backpackerspråk). Vi är lite smått besvikna på malaysia, men nu har vi i alla fall sett det! Det blir underbart att komma tillbaka till thailand igen känner vi båda. Och där ska vi ju också möta upp vanja som komer till phuket den 7 mars. Underbart roligt ska det bli att hon kommer ner!

Tack för kommentarer och hälsningar. Vi hörs snart igen! Kramar från mig.

Strul, strul och strul!

Nu har det hänt saker må jag säga!
Det började ju med att vi köpte biljett till penang, malaysia. Nattbåt var tydligen enda alternativet och det tyckte vi lät helt okej. Klockan nio i måndags kväll blev vi upphämtade och åkte i värsta biltjuvs-fart till piren. Väl framme vid kajen såg vi en båt som var mer än full, folk satt typ på varandra, de hade lastat upp folk på däck, det såg helt vansinnigt ut, så mycket människor var det. Det var visst vår båt. På kajen stod säkert 50 pers med oss, som ville med, som inte fick komma på, som försökte få en förklaring till hur det nu kunde bli så här när man ändå har köpt biljett?
Att få svar på sånt är vi västerlänningar vana vid, men det existerar inte i thailand. Folk vet inte, folk ger olika besked, folk rycker på axlarna och har ingen förklaring till någonting.
Där stod vi, med en buss som väntade nästa morgon, på en ö som var totalt fullsatt på vartenda hotell som fanns, och kom inte med båten.

Jag trodde att jag skulle få panik. Konstigt nog var det som att jag fattade att ingenting blev bättre av att flippa ur, så lugnet höll sig och vi började prata med två svenska tjejer som också egentligen skulle åkt med. Efter ett tag började folk försöka komma av båten som seriöst var så fullastad att det såg ut som om den skulle sjunka vilken sekund som helst. Folk halvlåg över varandra och skulle göra det, utomhus på däck, hela natten som resan skulle ta. De som redan var ombord började skrika åt oss att inte hoppa på, att det var rena rama kaoset, att det var som människosmuggling. Jag och fia och de två andra tjejerna, tvillingarna mia och karin, insåg snabbt att det var bäst att avstå den resan, för vår egen säkerhets skull. Det såg faktiskt riktigt farligt ut och man hade ju ångrat sig så mycket om vi trängt oss på och det sedan hade hänt något.
Vi delade en tuk-tuk tillbaka till resebyrån som tack och lov fortfarande var öppen. På vägen dit springer karin in och kollar efter rum, och får tag på säkert den sista bungalowen som fanns ledig på hela ön. Vi bestämde oss snabbt för att tränga ihop oss där, nöden har ingen lag och de verkade hur trevliga som helst. På resebyrån tog de faktiskt ansvar, otroligt nog. Det kom springandes en liten kvinna med andan i halsen som var så otroligt ledsen för hur det hade blivit, det finns inga lediga rum på hela ön, men hon kunde hämta madrasser och kuddar åt oss så kunde vi sova på golvet inne i resebyrån? Vi lugnade henne med att vi faktiskt redan hade fått tag i ett boende och tackade vår lyckliga stjärna för att vi var så snabba tillbaka och inte kom efter anstormningen av resterande 50 pers som nu ocksa behövde boende.
Och hur hade det egentligen sett ut att sova i resebyrån, ligga där med morgonfrisyr när de öppnade och folk kom för att sitta vid internet? Ja herregud.


Vi gick i alla fall till vår bungalow och sköt ihop dubbelsängen och enkelsängen till en enda stor. Så babblade vi en bra stund och somnade sen, egentligen totala främlingar, i samma säng på rad alla fyra. Det är nog det bästa med att resa, man träffar folk som är så öppensinnade och vänliga och man liksom bara måste trivas ihop när man nu råkar ut för såna här missöden. Det visade sig att mia och karin hade backpackat i asien förra året, så jämfört med oss var de ju värsta experterna. Vi passade såklart på att få så mycket goda råd och tips som möjligt av dem.
Tisdagen kom och gick på stranden och på kvällen gick vi ut och åt middag. Vi bokade även ny båt, dagsbåt den här gången, litar inte riktigt på nattbåten längre. Speciellt inte efter vad killen på resebyrån sa när vi berättade vad som hade hänt, "Jaa, så är det med nattbåten, det finns inget bokningssystem, alla resebyråer kan bara skriva ut och sälja precis hur många biljetter som helst." Eeeh va? Hur fan kan man ens ha ett sånt system? Blir det inte lite jobbigt när 50 pers kommer tillbaka och vill ha tillbaka pengarna för biljetten då? Det är lite knäckande faktiskt, att det inte finns fungerande system som vi är så vana vid.


Imorse när vi vaknade packade vi våra grejer och blev skjutsade till hamnen. Vinkade hejdå till mia och karin, som verkligen blev en stod tillgång till vår resa. Hur sköna och trevliga som helst!
Sen hoppade vi på båten och ett antal timmar senare var vi framme i surat thani, efter lite problem med transfer och tuk-tuk till staden kom vi alla fall fram, lyckades pruta priset på resan till penang, som går härifrån tidigt imorgon bitti. Boende fick vi för 280 baht, typ 30 kr, så det var ju bra. Nu kanske det låter som att allt flyter på hur bra som helst, och visst funkar det, men jag börjar bli riktigt ledsen av att ingenting någonsin blir som planerat. Kanske är det just det som är charmen med att resa, men just nu känns det inte det insta charmigt. Jag vill bara komma fram nu.
Men inget ont som inte för något gott med sig, vi fick ju träffa mia och karin, fick en hel massa tips och framför allt - vi slapp den där vidriga båten! Till och med mia och karin som hade rest typ överallt i asien sa att det såg helt sjukt ut, så jag är glad att vi inte riskerade vår säkerhet och kastade oss på. Jag hade fått riktigt panik av att befinna mig mitt på havet i en båt som var överlastad med säkert 100 pers, och inte kunna komma av. Så på så sätt löste det ju sig ändå. Det gör det ju för det mesta. Och man blir väl lite mer luttrad för var gång nåt sånt här händer.

Imorgon bär det i alla fall av, som sagt. Förhoppningsvis! Jag litar inte på någonting längre.
Men jag skriver igen när vi kommer fram till penang.
Ha det bra och ta hand om er alla. Jag saknar er!


Alla hjartans dag!

Hmm inte har fia och jag spenderat dagen sa romantiskt inte.. Vi har mest legat pa stranden i skuggan och sloat. Kopt en ananas for 10 kr och delat pa, spelat kort, glott pa folk.. Tja det vanliga alltsa!
Men pa mandag bar det av igen, vi ska namligen med bat och buss till penang, malaysia. Det blir nog spannande det.

Annars har inte hant sa mycket fran att vi kom hit, vi solar och badar och latar oss, sa till den milda grad att vi faktiskt borjar fa lite langtrakigt. Tur att vi aker om tva dagar da!
Vi vacktes imorse av nagra fulla svenskar som tyckte att klockan 6 pa morgonen var den perfekta tiden att dra igang gitarrspel och skranig allsang. Vi holl inte riktigt med pa den punkten kan jag saga..
Vi har ocksa varit ute pa en rikti langprommis, stallde klockan pa 7 igar morse och pallrade oss ivag. Det blev en jobbig vandring kan jag saga! Vi gick tvars over hela on, bergit som satan och hur jakla varmt som helst! Jag trodde fan jag skulle do flera ganger om innan vi var framme, fia svettades mer an hon nagonsin gjort i hela sitt liv sa hon, och flackarna pa byxorna fran den droppande svetten sag nastan ut som om det hade hant en liten olycka.. :)

Nej nu orkar jag inte med detta knackiga tangentbord mer. Hoppas pa en battre och mer genomtankt uppdatering nasta gang, fran malaysia!
Ha det underbat dar hemma!

Gratis internetcafe

Ja, efter mycket om och men är vi nu på väg till koh tao. Bussen var fullbokad igår så vi fick vänta tills idag. Igår åkte vi till ett shoppingcenter ganska nära huset och shoppade och åt på restaurang. Hela gänget var med, dvs jag, fia, farfar, farfars fru pa, hennes syster och systerns son joe, samt hans fru, farfar och pas son jackie och hans flickvän. Jag och fia är fortfarande inte riktigt vana vid matkulturen här, det är vanligt att man beställer in minst en rätt mer än antalet personer vid bordet, och så skickar man runt allt och smakar av alla olika rätter. Så jackie beställde in, förutom hans egna rätt, en pastarätt som alla satt och glufsade av medan jag och fia satt där med våra tallrikar och inte riktigt visste vad vi skulle göra.
Men alltid blir man någon erfarenhet rikare!

Idag har vi mest slappat och löst korsord (pensionärsvarning på det!). Jag har lärt farfar använda mp3:n han fick av oss och han blev helt frälst! Snackade hela tiden om hur bra ljud det var och hur glad och tacksam han var och vilken fin present det var. Han satt hela dagen med lurarna i öronen och lärde sig att sätta på, stänga av och spola själv så det var verkligen lyckat!

Så var det till slut dags för oss att ge oss av.. Pa såg till att beställa en taxi till busstationen och det funkade fint ända tills vi kom fram. Tydligen hade vi ingen bokning i våra namn. Jag visste ju att pa hade bokat åt oss och när hon satt där och sa att det var fullbokat och att vi inte skulle komma med fick jag panik. Kände hur stresstårarna började komma, men höll tillbaka eftersom det i thailand anses svagt att gråta öppet. Man gråter på insidan, inte på utsidan, tycker de. Men fias lugn smittade av sig och efter en stund såg vi att vår bokning visst fanns på skärmen, men mitt namn var stavat "Gove". Grattis till det! Iallafall så skrattade tjejen generat och vi fick våra biljetter. Puh.

Vi gick en sväng eftersom bussen inte går förrän klockan 9, och hittade snabbt ett hotell med internet i receptionen. Vi frågade hur mycket det kostade, men dom bara skrattade och pekade mot datorerna och typ viftade att vi skulle gå dit. Så har ingen aning om vi ska betala för det här men det verkar inte så.

Nu vet ni att jag lever iallafall, hemlängtan känns inte så mycket längre även fast det såklart är lite tomt utan flummet med emma o babs, besöken hos farmor med yoggi och hembakt bröd, skämtandet med pappa, alla egna ord och konstiga humor med harald och lets dance med mamma. Men herregud, någon gång måste man ju växa upp och jag kommer ju ändå hem till allt det där sen!

Det var det det. Vi hörs!


slappardag

Farfars internet funkar igen!
Idag fyller min kära mamma år så jag vill säga GRATTIS på födelsedagen!

Igår hade vi en otroligt stressig och fartfylld dag inne i bangkok. Det myllrar av miljoner och åter miljoner människor överallt, folk vill sälja, folk vill köpa, folk vill komma förbi, folk vill stå stilla. Det tutar bilar för jämnan och poliser blåser ständigt i sina visselpipor.
Vi hann med ett besok i shoppingcentret siam paragon, som var hur stort som helst. Sex enorma våningar med rulltrappa emellan som fick mig att bli helt skakis när man tittade ner och såg 5 våningar ner i värsta stupet. Och jag brukar ändå aldrig vara höjdrädd! Mamma hade svimmat. Så mamma, om du någon får för dig att åka till thailand igen - håll dig borta från de nybyggda galleriorna!
Vi åkte även BTS, skytrain, det är som tunnelbana fast på räls högt upp i luften. Och när jag säger högt så menar jag verkligen högt! (mamma, håll dig borta från BTS också)
Vi tog oss till lumpini park, bangkoks största park. Hit åker thailändare efter skolan eller jobbet för att sova, leka, äta, använda något av de utomhusgym som finns, utöva yoga eller helt enkelt bara för att umgås. Det fanns även trampbåtar att åka ut på vattnet med men det avstod vi.

Vi var mycket trötta och slitna när vi kom hem, det var mörkt ute redan och vi satt och spelade kort en stund innan vi såg på engelsk tv: so you think you can dance. Är inte så hemskt förtjust i det programmet i vanliga fall men nu var det helt underbart att få höra på något som man faktiskt förstod!
Idag har vi haft en slappar dag och varit på siam park igen. Jag har ringt hem med mitt thailändska nummer, vi köpte varsin påse ananas för 10 baht var (ca 2kr) och snart ska vi gå ut och äta middag på någon restaurang här i närheten.
Imorgon bär det av till koh tao så nästa gång jag skriver har det förmodligen hänt lite mer att berätta om.

Ciao!


Siam park!

Idag har vi varit på besök i vattenlandet siam park. Thailand hette ju Siam innan landet bytte namn till just thailand, lite info bara för er som inte visste det.. :) Stora pooler med konstgjorda vågor, mycket skolklasser i likadana badkläder, sol och värme och konstig mystisk mat som vi inte riktigt visste vad det var. Vi blev ständigt utskrattade och folk pekade och kom fram och ville ta kort. Herre min je! Det är inte ofta man tas för att ha ett exotiskt utseende men det har man tydligen här! Fia beklagade sig över musiken, att det spelades samma låt om och om igen precis hela dagen, fick mig ett gott skratt när jag kom hem och såg mimmis kommentar på föregående inlägg, att det visst hade spelats samma musik de senaste 15 åren, haha, då vet man vad man har att vänta om man åker dit igen alltså..
När vi väl kände oss klara vandrade vi ut till vägen där några taxibilar stod och väntade, ivriga att ragga kunder. Vi hoppade in i en knallblå bil och försäkrade oss om att taxametern slogs på (fick betala alldeles för mycket igår från flygplatsen eftersom han aldrig slog på taxametern utan bestämde priset lite själv, men man lär av sina misstag!) och att han hittade adressen som vi har nedskriven på thailändska. Men det visade sig inte vara så lätt ändå, han skrattade och stannade och ropade åt folk på vägen om hjälp, tills han gav upp och ringde hem till pa och fick den rätta vägbeskrivningen. Till slut var vi framme och ska nu duscha av oss all skit (fia undrade vad det var som stank när vi satt och drack en läsk på siam park och kom fram till att det visst var vi..) och sen få oss en hemlagad soppa (annika & co - hoppas att det är den där tom ka gai eller vad det nu hette) och sen ta oss en trip och köpa lite frukt. Det var typ det för idag.
Hare!

ps. Emma - TACK för uppdateringen om sveriges värsta bilförare, kan just se dig framför mig när du kollar, hahaha! Plus att du skriver helt underbart roligt om det, saknar dig massa!

Framme!

Så, efter en alldeles för lång och jobbig flygresa så är vi äntligen här!
Flyget gick bra, tog dock lite för lång tid för min smak, men så länge man gick upp och sträckte lite på sig då och då så gick det bra. Austrian airlines hade inte bara tagit som sin uppgift att förvilla precis alla stackars passagerare i flyget genom att huller om buller placera folk lite hur som helst, oavsett sällskap, utan tydligen också att göda oss så vi blev riktigt fina och feta inför vår ankomst. Det serverades inte mindre än tre delikata måltider och fia och jag som brett mackor och förberett oss för svält, glufsade i oss för kung och fosterland. Alltså när vi väl hade bytt platser 4 gånger och slutligtvis som genom ett mirakel lyckats hitta två platser bredvid varandra längst fram som ingen annan propsade på att ta ifrån oss.

Att gå ut från planet var lite som att gå in i en bastu. Jag vet, det låter som en klyscha, men det är så man kan beskriva det. Vi lassade på oss våra stora väskor (enorma i fias fall) och gick ut till taxistationen. Den lukten som mötte oss där går inte att förstå om man inte själv har varit i thailand. Det luktar varmt, lite avgaser, lite smält gummi och den där speciella lukten som bara är thailand. Jag minns inte mycket från vår resa hit för tio år sedan, men den lukten kände jag direkt igen. Och kommer förmodligen att göra för resten av mitt liv.

Vi tog en taxi och irrade oss fram på motorvägen, kryssade mellan filerna och svishade förbi otaliga tuk-tuk, hyddliknande små hus och barn som lekte i dikena. Till slut var vi framme hos farfar och pa och fick lassa in våra väskor, dela ut våra små presenter som vi hade med oss och som mottogs tacksamt. Vi fick en underbar thaimiddag, som jag har längtat efter thaimat när den är som allra bäst! Och så lite färsk, underbart saftig ananas på det. Sen gick vi en liten trip till 7eleven och blev utstirrade alla thailändare som undrade vad en så ljushårig varelse gjorde på deras gata. Vi vandrade sakta hemåt och kunde inte riktigt bestämma oss för om det var vidrigt varmt eller ganska skönt. Jag måste ända  erkänna att luftkonditioneringen inomhus är en stor lättnad. Stor skillnad från sverige är det i alla fall!

Dafai har redan slocknat så jag ska väl till att avsluta jag också, svetten rinner nerför pannan och jag har sovit typ två timmar inatt så det blir tidig läggning idag. Imorgon ska vi ju nämligen på utflykt till vattenlandet Siam Park och därmed börjar vi vår strävan efter den äkta backpacker-brännan!

Tack för mig för idag, hoppas ni har det bra där hemma och skriv jättegärna en liten kommentar så att jag inte längtar hem alltför mycket!
So long!


NU!

Nu åker vi iväg till arlanda. Wish me good luck people!
..tack till er alla som redan har sms:at om en lycklig resa, jag ska försöka klara mig ända fram så får vi höras när jag är där nere!
Och glöm inte, resedagboken stockholmskyss!

Ara

Jag är inget direkt fan av brottning. Jag har inte följt varken OS eller VM och heller inte brytt mig särskilt mycket. Förrän nu. Efter ett par avsnitt av mästarnas mästare, på svt1, går det inte att inte älska Ara Abrahamian. Han är en sån genomcool och schysst person, han hjälper, stöttar, skämtar, handlar, lagar mat åt dom andra deltagarna, han är ärlig, snäll och hjälpsam och jag blir helt tagen.
Hans tidigare rabalder om att bli bortdömd av domare, att vägra ta emot bronsmedaljen i sommarens OS i Peking, är inget jag direkt tänkt över. Men nu lider man verkligen med honom. Man vet liksom att han inte gnäller för ingenting, utan att det verkligen var så, att han verkligen blev dåligt behandlad. Men trots det, trots att han har förlorat sin mamma i jordbävning, varit tvungen att ge sig ut i krig mellan armenien och azerbadjan, trots att han blivit bortdömd från två OS-guld, så är han inte det minsta bitter. Ledsen, visst, men inte bitter och sur och tycker att allt är skit. Han verkar så fridfull och avslappnad och ser så rätt på livet. Världens bästa inställning. Min nya idol.

aaaaaaah

Om en timme ska jag åka och hämta fia på flygplatsen. Jag har sovit min sista natt halvmåne-sängen här i bålsta, ätit min sista middag med pappa och träffat emma och babs för sista gången på tre månader.
Det är nu det slår till, det där tvivlet, herregud vad har jag gett mig in på, hur fan ska det här gå, ska jag verkligen åka?
Men det ska jag, det är bara att skjuta undan alla tankar och hoppas på det bästa.
Herre jisses.

svar

Anna: Haha, ska absolut hälsa thailändarna från dig, risken är tyvärr att de inte förstår så mycket av vad jag säger..
Manda: Jag är så impad av dig och din inställning så du anar inte! Du ser så rätt på livet, "det kommer att gå bra", och då blir det så också! Jag har packat klart, resfebern har anlänt och jag har anammat ditt nya motto som mitt eget också; "face your fear!"

Jag har också skaffat resedagbok, stockholmskyss heter jag, så nu kan man själv välja, följ min resa här, på resedagboken, eller inte alls. Valet är fritt!

färdigpackat

Jaa.. det var det det. Linnen, shorts och klänningar är ihoprullade, presenterna till farfar färdiga, sladdar till alla möjliga elektroniska apparater ligger som ett stort skatbo i ryggan och fjärilarna har lagt sig tillrätta i magen. Jag har nog rest lite för mycket för att få riktig resfeber, men visst är jag spänd. Det här är ju den längsta resa jag gjort förutom mitt år i danmark, och dessutom väldigt mycket längre bort än jag någonsin varit utan familjen förut. Men det känns bra. Det känns bra att göra någonting, det känns bra att träffa fia och det känns bra att låta alla bara få leva sina egna liv ett tag. Inklusive mig själv. Jag får verkligen en chans att ta reda på ännu lite mer om mig själv. Jag hoppas att jag kommer hem lite klokare och full av erfarenheter. Och det kommer ju bli så sjukt kul att träffa alla igen efter tre månader, när mörkret, kylan, slasket och sjukdomarna har bytts ut mot sol, värme, blommor, bin och sommardoft. 
Två dygn tills vi åker nu! Wiii!

svullo

Det är mycket numera. Mat, fika, godis, bröd, chips och semlor. Jag brukar vara betydligt mer sträng mot mig själv när det gäller vad jag stoppar i mig, men nu orkar jag inte ens bry mig. Lika bra att äta upp sig rejält när man ska iväg och backpacka i tre månader. Om jag äter lite mindre och istället tar av mina reserver runt magen sparar jag pengar och blir dessutom smal och snygg tills att jag kommer hem. I wish. En annan teori är ju att jag inte kommer se skymten av svensk mat och fikabröd på tre månader och att jag måste passa på nu.
Vi åkte i alla fall skridskor imorse så helt passiv är jag inte theese days. Bjuder på lite bilder från vår skridskotur och sen är det tack för mig för idag.